Amerika'nın başkenti Washington 24 Nisan Pazar günü büyük bir Türk yürüyüşüne sahne olacak. Amerika'daki 155 derneğin oluşturduğu Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenleyeceği “Barış ve Dayanışma Yürüyüşü”ne binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Washington'da 24 nisan Pazar günü Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin “Barış ve Dayanışma Yürüyüşü" gerçekleşecek. Yürüyüş Beyaz Saray'dan başlayıp, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde son bulacak. Bu yıl ikincisi düzenlenen yürüyüşe geçen yıl 7 bin kişi katılmıştı. Yürüyüşe sadece Türkler değil, Amerika'daki Türkiye dostu diğer ülke vatandaşları ve Müslüman toplumların da katılımıyla bu sayının 10 bini geçmesi hedefleniyor.
Yürüyüşün kapsamı da bu yıl genişletildi. Yürüyüş Ermeniler'in özellikle son zamanlarda hız verdiği karalama kampanyalarına tepkinin yanı sıra, İslamofobi'ye karşı dayanışma, Suriyeli mültecilere destek, gibi temaları da içerecek.
Geçen yıla kadar, binlerce kişinin katıldığı, 100'ün üzerinde derneği bir araya getiren böylesine geniş kapsamlı bir yürüyüş düzenlenmiyor, Ermeniler'e karşı kaldırım nöbeti tutuluyordu.
Bu arada, Washington'da yaşayan Türkler büyükelçilik önündeki kaldırımı Ermeniler'e bırakmamak için günler öncesinden gece-gündüz nöbet tutmaya başladı. Kaldırımda bir eylem çadırı dikilirken, çadırda Türk bayrakları ve Ermenilerin “soykırım” iddialarına karşı “Bırakın tarihçiler karar versin”, “Bizi ayrıştırmayın birleştirin” yazılı pankartlar yer alıyor.
Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Washington, New York, Texas gibi büyük eyaletlerde belli noktalara Türkiye'ye destek mahiyetinde afişler asıldı.
Büyükelçi Kılıç'tan çağrı
Öte yandan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında, “Belli çevrelerin Türkiye'ye karşı yürütmekte oldukları ve tek bir gündeme dayanan öfke ve nefret söylemleri üzerinden yürütülen çabalara karşı Türk vatandaşlarının sevgi, birliktelik, dayanışma ve güçlerini sergilemeleri bakımından Pazar günkü yürüyüşe katılmaları” çağrısında bulundu.
Kılıç, şunları söyledi:
“Türkiye'nin çabaları sadece kendi haklı davalarının takibi bağlamında değil, aynı zamanda bizim bölgemizde güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, islamofobiye karşı Amerika'da da gayret gösterilmesi ve islamofobinin anti-semitizm gibi bir insanlık suçu olarak görülmesi gerektiği konusunda haklı bir tutumu var. Bunların da biz Amerika'daki Türk olmayan Müslüman topluluklarda ve diğer ülkeler vatandaşları nezdinde çok olumlu yansımaları olduğunu görüyoruz. Bu yürüyüşe bu ülke vatandaşlarının, derneklerin, Türk olmayan Müslüman çatı kuruluşlarının katılacak olmaları esasında Türkiye'nin bu yönde sarf ettiği çabalara bir destek ve takdir anlamı taşıyor.”
Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin 2,7 milyon Suriyeli mülteciyi ağırladığına işaret ederek, bunun özellikle Amerika'da toplumun her kesiminde çok ciddi olumlu etki yarattığını belirtti.