• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'nin elindeki kozu açıkladı! Cihat Yaycı bombayı patlattı

Yeniakit Publisher
2020-09-19 12:50:00 -
Türkiye'nin elindeki kozu açıkladı! Cihat Yaycı bombayı patlattı

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda hukuk nezdinde elinin güçlü olduğunu vurgulayarak, savaş ve çatışma söylemleri üzerine Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı.

BAU Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı ve Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin sürekli barıştan diplomasiden söz ettiğini belirten Yaycı, Yunan tarafının 'Savaş' söylemlerine ilişkin de bir hatırlatmada bulundu.

"Yunanistan'ın ikinci büyük gelir kaynağı deniz taşımacılığıdır"

Yunanistan tarafından yapılan kışkırtıcı konuşmaların Yunanistan'a büyük ekonomik zararı olduğunu belirten Yaycı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı. Türkiye'nin kendini yakın savaş tehdidi altında hissedebileceğini ifade eden Yaycı, "Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 2’nci ve 6’ncı maddesi var. Bu maddelere göre, ticaret gemileri, gündüz geçiş yapmak durumundalar. Kılavuzluk, zorunlu kılınabilir. Geçişi Türkiye’nin göstereceği geçiş rotalarından yapmak durumunda kalırlar. Yunanistan’ın turizmden sonra ikinci büyük gelir kaynağı deniz taşımacılığıdır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) birinci gelir kaynağı deniz taşımacılığı. Türk boğazlarından senede 45-50 gemi geçiyor bunların büyük çoğunluğu Yunan ile Rum bandrollü gemiler. Türkiye geçişleri yavaşlatabilir, bekletebilir. Kılavuz aldırmayı söyler, rotaları belirler” dedi.

Boğazlar kapatılabilir

Yaycı, Türkiye'nin uluslararası hukuka göre elinin güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'nin kendini savaş tehdidi altında hissetmesi durumunda Boğazlardan geçecek gemileri bekletebileceğini geciktirebileceğini söyledi. Her beklemenin ciddi ekonomik külfet olduğunun altını çizen Yaycı, "Avrupa Birliği 24-25 Eylül’deki toplantıdan sonra ekonomik yaptırım uygulamaya kalkarsa Türkiye’de bunları masaya koymalıdır" dedi. Yaycı ayrıca, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin savaş gemileri için 20-21'inci maddelerini devreye sokabileceğini ve Türkiye'nin savaşa yakın hissettiği tarafların gemilerine Boğazları kapatabileceğini ifade etti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Deniz

Çok güzel bir tespit oldu 

Haklı komutan

Aslında lozani beğenmesek de o zor dönemde iyi maddeler almışız kim nederse desin. Daha iyisi tabi olabilirdi ama o günün şartları gereği belkide ötesine gidemedik ama biz devamını getirecez inşallah
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23