• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'den ezber bozacak adım! Denklem dışı bırakacak

Yeniakit Publisher
2020-01-22 11:01:00 -

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Türkiye'den ezber bozacak adım! Denklem dışı bırakacak

Aylardır devam eden Doğu Akdeniz gerginliği sonrası Türkiye son olarak Yavuz Sondaj gemisini 'G' bölgesine intikal ettirdi. Enerji çevreleri, Türkiye'nin bu hamlesinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni enerji denklemi dışında bırakabileceğini belirtiyor.

Doğu Akdeniz’de attığı adımları Libya ile imzaladığı deniz sınırı yetki anlaşması ile taçlandıran Türkiye, sondaj gemisi Yavuz’u KKTC’ye ait ‘G’ ruhsat sahasına gönderdi. Yavuz sondaj gemisi, KKTC’nin 2011 yılında Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere, Ada’nın güneyindeki ‘G’ ruhsat sahasına ulaştı.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı yorumda İsrail ile Türkiye aralarındaki karşılıklı kıyılara istinaden, Libya ile yapılan anlaşmada esas alınan ilkeler doğrultusunda deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalaması durumunda sözde 8. parselin büyük kısmının İsrail’in olacağını, bu deniz alanının hukuki temele dayalı bir şekilde Türkiye ile İsrail arasında bölüşülebileceğini söyledi. 

Ümit verici bulgular

Yavuz’un intikal ettiği ‘G’ bölgesi, İsrail’in Tamar ve Leviathan gibi önemli doğal gaz sahalarının bulunduğu bölgeye komşu olmasının yanı sıra GKRY’nin hak iddia ettiği alanlardan biri.

Kumbaroğlu, Yavuz’un hareket ettiği bölgenin hem jeopolitik hem ekonomik hem de deniz yetki alanları açısından oldukça özel bir yer olduğuna işaret etti.

Barbaros sismik araştırma gemisinin de geçtiğimiz yıl söz konusu bölgede geniş çaplı arama yaptığını hatırlatan Kumbaroğlu, “Şimdi Yavuz gemisinin bu bölgeye gitmesi sismik araştırmada ümit verici bulgular elde edildiğine işaret ediyor” dedi.

‘Lefkoşa-1 çok önemli’

Gürkan Kumbaroğlu, Yavuz sondaj gemisinin ulaştığı Lefkoşa-1 noktasının G bölgesinde olmakla birlikte GKRY’nin 8 numaralı parseline denk gelmesi ayrı bir önem taşıdığını anlatarak, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın, “Libya ile yaptığımız bu deniz anlaşmasının aynısını en kısa sürede İsrail ile de yapmalıyız” açıklamasını hatırlattı. Kumbaroğlu şunları söyledi:

“Amiral Yaycı’nın önerdiği gibi İsrail ile Türkiye aralarındaki karşılıklı kıyılara istinaden, Libya ile yapılan anlaşmada esas alınan ilkeler doğrultusunda deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalaması durumunda sözde 8. parselin büyük kısmı İsrail’in olacak, bu deniz alanı hukuki temele dayalı bir şekilde Türkiye ile İsrail arasında bölüşülecek. Bu nedenle Yavuz’un şu an çalıştığı alan sadece bir doğal gaz arama işleminin çok daha ötesinde açılımları da gündeme taşıyor.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

AYH8N ERG8N8Z EWET

Kuyularda milletinin hakkını aramıyan,bu çakalların önünde kul hakkına düşer,o kuyuya gömülürler. Reis sen milletinin adına en iyisini yapansın.

Mesut Sarp

Hep bir ümit peşinde koştuk durduk bir ömür boyu. Ve o ümitler hep var idi bitmeyen haberlerde.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23