Türkiye ve İran'dan ortaklaşa karar! 1 Ağustos'ta başlıyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İran arasındaki uçuşların 1 Ağustos'ta başlayacağını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin doğu komşusu İran'la arasındaki uçuşların 1 Ağustos'ta başlamasının planlandığını açıkladı.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde;
İkili ilişkileri ele aldık, salgın sırasında gösterdiğimiz dayanışmayı devam ettirmemiz gerekiyor.
1 Ağustos'ta başlıyor
Özellikle, sınırlarda geçişleri sağlamaya başladık, sınırları açtık. Yolcular için çalışmaya devam edeceğiz. Uçuşların 1 Ağustos itibariyle başlaması planlanıyor.
Bir sonraki üçlü Suriye zirvesi İran'da olacak. İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız.
Cevad Zarif: Destek için Türkiye'ye teşekkür ediyorum
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in açıklamaları şu şekilde;
Corona virüsten sonra kardeş Türkiye'nin ilk resmi konuğu olduğum için çok mutluyum.
İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Biz her zaman diyalog içerisinde olmalıyız. Diplomatik taşınmazlarla ilgili bir anlaşma imzaladık. Bu konu ile ilgili vatandaşlarımıza inşallah yakın zamanda yardımcı olacağız. On yıllardır süregelen sorunu, inşallah bu sorunu çözmüş olacağız. Biz her zaman diyalog içerisinde olmalıyız.
Türkiye'ye doğalgaz akışı yeniden başlayacak. Suriye'de kalıcı barış için önce sanal ortamda ardından İran'da bir toplantı düzenleyeceğiz.
Salgında İran halkına verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür ediyorum.
Görüşme neden eertelendi?
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus heyetinin Türkiye ziyaretinin ertelenmesine ilişkin bir soruyu yanıtladı. Ankara ve Moskova arasında Libya'da temel prensipler konusunda görüş ayrılığı olmadığını aktaran Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
Temel prensipler konusunda görüş ayrılığımız yok. Hafter kaybetmeye başlayınca ülke egemenliğine el koydum dedi. Kalıcı bir süreç için tekrar konuşmalı ve ortak bir belgeyi açıklamalıyız. Dün Lavrov ile iki telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bunun başka yere çekilmesine gerek yok. Rusya ile farklı taraflarda olduğumuz açık ama kriz yok.