• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"Türkiye seçimlerden daha güçlü çıkacak"

Yeniakit Publisher
2018-04-21 09:40:00 -
"Türkiye seçimlerden daha güçlü çıkacak"

Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları’nda Türkiye’yi temsil etmek üzere Washington’a giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, erken seçim kararının, sonrasında ihtiyaç duyulan reform dönemi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin seçimlerden güçlenerek çıkacağını da belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin erkene alınmasının ekonomi için yararlı olduğunu belirterek, “Seçimleri öne almanın, Türkiye’nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum çünkü bu şekilde çok daha hızlı olacak seçimlerden sonra ikinci ve üçüncü nesil reformlara odaklanabileceğimiz beş yıllık yeni bir dönem başlayacak” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının “Bahar Toplantıları” kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Şimşek, ABD Ticaret Odası ve Turkish Heritage Organization iş birliğinde düzenlenen etkinlikte Amerikalı iş adamları ve sivil toplum liderleriyle bir araya geldi.

TÜRK EKONOMİSİ ANLATILIYOR

Katılımcılara Türkiye ekonomisi hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl birçok kurumun ve analistin beklentilerini geride bırakarak yüzde 7,4 büyüdüğünü ve bunun G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyüme performansı olduğunu vurguladı. Hükümetin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 5,5 seviyesinde belirlendiğini anımsatan Şimşek, artan yatırımlar, güçlü iç ve dış talep ile yükselen turizm gelirlerinin büyümeyi destekleyeceğini dile getirdi. 

Türkiye ekonomisinin 2003 yılından bu yana ortalama yüzde 5,7 büyüme kaydettiğini ve bunun satın alma gücüne yansıdığını bildiren Şimşek, “Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki kişi başı gelir farkını son 25 yılda yüzde 28 daralttı. Bu oldukça çarpıcı. Türkiye, bu hızda büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelir bakımından AB ortalamasına 14 yıl içinde ulaşacak. Türkiye, ABD ile arasında bulunan kişi başına gelir farkını ise yüzde 20 azalttı. Bu da güçlü bir performans” ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Şimşek, öte yandan, tüm yükselen ve gelişen ekonomiler gibi Türkiye’nin de bazı makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, “Bunlardan biri enflasyon. Enflasyonu güçlü performansın anahtarı olduğu için yeniden tek haneli rakamlara düşürmek önemli. Şu an geçici olarak çift haneli rakamlara yükselen enflasyonda döviz kurundaki zayıflık belirleyici rol oynadı” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin diğer bir sorunun cari açık olduğuna işaret eden Şimşek, petrol ve altın haricindeki cari açığın ise gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0,5’i kadar düşük olduğuna vurgu yaptı. Cari açığın ayrıca kredi büyümesiyle yakından ilişkili olduğuna dikkati çeken ve kredi büyümesinin sıkılaşan finansal şartlar ve parasal duruşla 2008-2016 yıllarının ortalamasının altına indiğini kaydeden Şimşek, “Kredi büyümesi yavaşladığı için cari açığın da azalmaya başlayacağını düşünüyorum” diye konuştu
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23