• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Trilyon dolarlık devlerden Türkiye yorumu

Yeniakit Publisher
2016-04-04 10:58:00 -
Trilyon dolarlık devlerden Türkiye yorumu

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde dünyanın en büyük 21 şirketinin CEO'suyla yaptığı toplantıya katılan işadamları çarpıcı tespitlerde bulundu.

Sabah'tan Şeref Oğuz'un haberine göre, 21 dünya devi şirketin Başkan ve CEO’su Washington’da en çok Türkiye’ye ilgi gösterdi. Ortak kanaatleri şuydu: “Sadece Türkiye’nin gücü değil, Erdoğan’ın verdiği güven duygusu bizi ülkenize yönlendiriyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinde, dünyanın en büyük 21 şirketinin CEO'suyla buluştuğu yuvarlak masa toplantısı konusunda katılımcılar yaptıkları değerlendirmede ilginç tespitte bulundular: "Sadece Türkiye'nin gücü değil, aynı zamanda Erdoğan'ın verdiği güven duygusu bizi ülkenize yönlendiriyor." Bu sözleri, İstanbul'a vardığımızda havaalanında veda sırasında bana "Ekonomi nasıl gidiyor?" diye soran Cumhurbaşkanı'na aktardım. Erdoğan; "1 trilyonu geçen bir yatırım masasıydı" dedi ve ekledi; "Yabancı yatırımlar daha da artacak." Erdoğan, Washington'da kendisine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la birlikte tarihi Andrew Mellon Auditorium'da görüşmüştü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), onun çatısı altındaki Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ile Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı'nın birlikte oluşturduğu "Yuvarlak Masa"nın çevresinde dünyanın önde gelen 21 şirketinin Başkan- CEO'ları yer aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, TAİK Başkanı Ekim Alptekin, ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut da masada hazır bulundu.

STRATEJİKTEN MODEL ORTAKLIĞA

56 ülke arasında en yoğun ilgiyi Türkiye'ye gösteren 21 dünya devi grubun Başkan-CEO'ları ile görüşmede Erdoğan öncelikle şu mesajları verdi: "ABD ile aramızda stratejik ortaklık vardı. Sayın Obama ile birlikte bu model ortaklığa dönüştü. Sizlerden stratejik ve model ortaklığa uygun yatırımlar bekliyoruz. Çoğunuzun ülkemizde yatırımları var. Ancak, onları yeterli görmüyoruz. Daha fazlasını istiyoruz." Lockheed Martin Başkan ve CEO'su Marillyn A. Hewson söz aldı: "60 yıldır Türkiye'de savunma alanında işbirliklerimiz söz konusu. Nükleer Zirve nedeniyle dünyanın 56 ülkesinden devlet başkanı Washington'da. Hepsinden de bizimle görüşme talepleri oldu. Ancak, en güçlü katılımlı buluşma Türkiye için gerçekleşti."

BÖYLE BAŞARILISINI GÖRMEDİM
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Yuvarlak Masa" toplantısının moderatörlüğünü üstlenen The Coca-Cola Company Başkan ve CEO'su Muhtar Kent de aynı yönde bir yorum yaptı: "20 yıldır bu tür toplantılara katılıyorum. Bu kadar başarılısını görmedim." Citibank Başkanı Michael O'Neill de şu mesajı verdi: "Zor bir coğrafyada, zor dönemlerden geçiyorsunuz. Herşeye rağmen başarılı işler yapıyorsunuz." Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlığı döneminde, 2011'de yaptığı görüşmede Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım sinyali veren Dow Chemical Başkan ve CEO'su Andrev N. Liveris, Washington'daki buluşmada da moral aşıladı. Kocaeli'de 2 üretim tesisi bulunan dünya devinin Başkanı Liveris, Türkiye'ye dönük yatırım tempolarının süreceğini söyledi. Erdoğan, Liveris'i dinlerken Meis kökenli olduğunu, Kaş'a gidip-geldiğini hatırlattı: "Kaş'a bir havaalanı yapalım, siz de memleketinize rahat gider gelirsiniz..."

YATIRIM AJANSI ONURSAL BAŞKANI GİBİ…

Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, CEO'lar yuvarlak masa toplantısının mimarlarındandı. Cumhurbaşkanının iş dünyası devlerine hitabını nasıl bulduğunu sorduk. Ermut'un sözleri özetle şöyle; "Sayın Cumhurbaşkanımız adeta Yatırım Ajansı Onursal Başkanı gibi... Bizim için büyük avantaj. Masadaki Başkan ve CEO'larla görüşmek için kimi zaman 6 ay randevu beklediğimiz oluyor. Bu kadar güçlü Başkan ve CEO'ları bir arada görmek bizim açımızdan çok önemli. Bu kadar CEO'yu bir arada görmek, ülkemize yatırım için bulunmaz bir fırsat ve bunu Cumhurbaşkanımız sağladı. Şimdi bize düşen, burada gelişen bağlantıları izlemek ve Türkiye'ye hak ettiği yatırımları daha hızlı getirmek…"

"KENDİMİZE GÜVENE BAKIYORLAR"

Amerika gezisinde Cumhurbaşkanı heyetinde, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan da vardı. Geziyi değerlendirmesi özetle şöyle; "Bu gezi yabancı yatırımcı ilgisi ve güvenini gözlemek için iyi bir fırsat oldu. Gördüğüm, ABD'nin dev şirketlerinin Türkiye'ye olan inancı ve güveni tam. Yapıcı eleştirilerin de gündeme geldiğini gördük, hepsini memnuniyetle not ettik. Gelişen ekonomiler içinde Türkiye'nin gelecek vaat eden ve hikayesi olan tek ülke olduğumuz gördük. Jeopolitik risklere rağmen büyümenin yüksek gelmesi dikkatleri çekti. Bana göre yabancıların beklentisi, önce kendimize güvenmemiz ve yapabileceklerimize inanmamız."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23