• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taliban'ın Ukrayna'da yaşayan vatandaşlarını 24 Şubat 2022'de ülkeye dönmeye çağırdığı iddiası

Yeniakit Publisher
2022-02-24 13:16:00 - 2023-05-08 17:14:30
Taliban'ın Ukrayna'da yaşayan vatandaşlarını 24 Şubat 2022'de ülkeye dönmeye çağırdığı iddiası

Taliban Hükümeti, Ukrayna'daki Afgan vatandaşlarına çağrı yaptı. Bahse konu olan haber teyit.org tarafından yanlış olarak analiz edildi.

Sosyal medyada yapılan birçok paylaşımda, Taliban’ın Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarına can güvenlikleri tehlikede diye Afganistan'a dönmeleri çağrısında bulunduğu iddia edildi. İddia, bazı haber sitelerinde de konu edildi.

İddia, 24 Şubat 2022 itibariyle Taliban'ın dönüş çağrısı üzerine kurulmuştu.

Taliban Afganistan vatandaşlarını ülkeye geri çağırmadı

Taliban’ın Afganistan vatandaşlarını güvenlik endişesi nedeniyle ülkeye çağırdığıyla ilgili hükümetin resmi Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde bir açıklama bulunmuyor. Eğer böyle bir çağrı olsaydı, vatandaşlarına ulaşmanın en kapsayıcı ve kolay yolu olan resmi internet sitesinde ya da sosyal medya hesaplarında duyurunun yayınlanması gerekirdi.

Misal Türkiye, askeri hareketlilik başlamadan önce Ukrayna’ya seyahat edecek kişileri uyardığı çağrıyı Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden duyurmuştu.

Taliban’ın Ukrayna’ya ilgili yaptığı tek açıklama, Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Kahhar Belhi’nin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım. Daha sonra internet sitesinde de yer alan açıklamada Abdul Kahhar Belhi, Taliban yönetiminin Ukrayna'daki gelişmeleri yakından izlediğini ve sivil kayıpların artmasına endişe duyduklarını söyledi. Belhi Rusya’nın müdahalesi konusunda tarafsız olduklarını belirterek, tarafları diyalog ve barışa çağırdı; her iki taraftan da Ukrayna'da yaşayan Afgan öğrenci ve göçmenlerin güvenliğini sağlamasını istedi.

Ancak Taliban’ın bu hariç ülkedeki Afganistan vatandaşlarıyla ilgili resmi bir açıklaması yok.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İddiaların ortaya atıldığı tarih 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın hava ve deniz trafiği kapalı olduğundan, herhangi bir ülkenin vatandaşlarını ülkeye çağırmasının bir karşılığı da yok.

Konuyla ilgili İngilizce, Rusça, Ukraynaca ve Peştuca anahtar kelimelerle arama yaptığımızda, iddaya kaynak olarak sunulabilecek güvenilir bir kaynakla karşılaşmıyoruz. İddialar ve iddialara kaynak olarak gösterilen paylaşımlar Türkçede yoğunlaşıyor.

Yoğun çatışmalar ardından 15 Ağustos 2021’de Taliban, başkent Kabil’i kuşatmış ve Afganistan hükümetini devralmıştı. 

Belhi, 26 Şubat 2022'de, Twitter hesabı üzerinden Taliban yönetiminin Ukrayna'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayacağınu duyurdu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hasan

Afganistan'da daha risk altındalar bence

merdo

adamlar sizden kaçtı zaten...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23