• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suriyeli STK'lar: Yardımların yüzde 80'i İHH üzerinden geliyor

Yeniakit Publisher
2014-01-15 15:51:51 - 2014-01-15 16:52:44
Suriyeli STK'lar: Yardımların yüzde 80'i İHH üzerinden geliyor

Suriyeli 8 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, İHH İnsani Yardım Vakfı'na destek vermek için basın açıklaması yaptılar

- Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Hafez: "Yardım için ilk çaldığımız kapı İHH'nın kapısıydı. Suriye'nin en tehlikeli tarafları dahil birçok bölgesine yardımları ulaştırabildik. 4 milyon Suriyeli Türkmeni beslemek için tek kapımız İHH'ydı"

- Suriye Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Ganam: "Herkes biliyor ki İHH sadece insani yardım malzemesi götürüyor. İHH'ya karşı yürütülen kampanyayı hayretle iziliyoruz"
- Şam Derneği Başkanı Şabani: " 2 senedir Şam'da muhasara olan bölgelerde İHH'yla çalışıyoruz. İHH, orada soğuktan donan ve açlıktan ölen insanlar için çalışıyor. Biz onların yolunu açıyoruz"

İSTANBUL - Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez, "Yardım için ilk çaldığımız kapı İHH'nın kapısıydı. Suriye'nin en tehlikeli tarafları dahil birçok bölgesine yardımları ulaştırabildik. 4 milyon Suriyeli Türkmeni beslemek için tek kapımız İHH'ydı" dedi.

Suriyeli sivil topum örgütlerinden "İnsan Derneği", "Suriye Yardımlaşma Kalkındırma Derneği", "Suriye Nur Derneği", "Şam Şerif Eğitim Derneği", "Suriye Türkmen Kitlesi", "Şam İmar Derneği", "Şam Alimler Birliği" ve "Suriye Türkmenleri Derneği" temsilcileri, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'na destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı.

İHH Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez, Suriye'de olaylar başladığında en büyük sıkıntılarının gıda, kıyafet ve battaniye olduğunu belirterek, "Yardım için ilk çaldığımız kapı İHH'nın kapısıydı. İHH'nın yadımıyla Yayladağı'nda kurduğumuz küçük depoyu büyüttük. Gün aşırı buraya gıda depolayarak dağıtım yaptık. Suriye'nin en tehlikeli tarafları dahil bir çok bölgesine yardımları ulaştırabildik. 4 milyon Suriyeli Türkmeni beslemek için tek kapımız İHH'ydı. Kızılay ve AFAD'la beraber de çalışmalar yaptık. Ama yardımlarımızın yüzde 80'ini İHH, diğer yüzde 20'sini diğer kuruluşlar yapıyor" diye konuştu.

"Silah için İHH'ya uğramak gerek yok" diyen Hafez, "Bu işlerle uğraşan brokerlar var, başkaları var. Silah için insani yardım kuruluşlarına uğramaya gerek yok. Bu kampanya bizi çok şaşırttı, çok üzdü. İHH'da gıda, giyim ve battaniyeden başka hiç bir konudan bahsetmedik, duymadık da" ifadelerini kullandı.

Suriye Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Ahmet Ganam, kriz çıktıktan sonra Suriye halkının yardımına koşan ilk kuruluşun İHH olduğunu söyledi.

İHH ile birlikte Suriye içinde birçok çalışma yaptıklarını anlatan Ganam, şöyle devam etti:

"Tüm çalışmalarımız, insani yardım amaçlı. Sadece insani yardım malzemesi götürüyoruz. Yaz kış demeden Suriye'nin her köşesinde çalışmalar yürüttük. Son dönemde Türkiye'de yürütülen bir kampanya var. Biz buna şaşırıyoruz. Hatta bu kampanyanın arkasında Esed'mi var diye düşündük. Herkes biliyor ki İHH sadece insani yardım malzemesi götürüyor. İHH'ya karşı yürütülen kampanyayı hayretle izliyoruz. İnşallah bu kampanya İHH'ya ve insani yardıma zarar vermez."

Ganam, Suriye'de yaptığı çalışmalardan dolayı İHH'ya teşekkür etti.

-"İHH, orada soğuktan donan ve açlıktan ölen insanlar için çalışıyor"

Şam İmar Derneği Başkanı Eymen Şabani de 2 yıldan beri İHH İnsani Yardım Vakfı ile insani yardım çalışması yürüttüklerini kaydetti.

Şabani, binlerce insanın İHH'nın desteği sayesinde hapishanelerden kurtarıldığını ifade ederek, "Bu insanlar İHH'yi teşekkür ediyor. İHH, Suriye'de silahları susturmak için her türlü çalışmayı yapıyor. Takriben 2 senedir Şam'da muhasara olan bölgelerde İHH'yla çalışıyoruz. İHH, orada soğuktan donan ve açlıktan ölen insanlar için çalışıyor. Biz onların yolunu açıyoruz. İHH'ya ya çok teşekkür ediyoruz. Türkiye halkına ve hükümetine de çok teşekkür ediyoruz. Onlar bize sahip çıktı" dedi.

-"Suriye'de en samimi çalışan kuruluşların başını İHH çekiyor"

Suriye Nur Derneği Mehdi Davut da Suriye'deki insanlık dramının 3 yıldan beri devam ettiğini anımsattı. Suriye halkının ölüme terk edildiğini ve dünyanın bunu izlediğini savunan Davut, "Bana göre şu anda hedefte İHH değil, Suriye halkı var. Bu kampanya, AK Parti hükümetine ve İHH gibi derneklere saldırarak Suriye halkının direnişini kırmak için yapılıyor" diye konuştu.

İHH ile birlikte önemli projeler gerçekleştiklerini belirten Davut, vakfın desteğiyle Suriye'de ücretsiz ilaç dağıtan 14 eczane açtıklarını söyledi. Uluslararası kamuoyunun Suriye halkını yalnız bıraktığını öne süren Davut, "Suriye'de en samimi çalışan kuruluşların başını İHH çekiyor. Suriye halkının dramını azaltmaya çalışan bir derneğin çalışmalarını durdurmaya çalışıyorlar. Suriye halkı olarak İHH'yla beraberiz, İHH'ya sonsuza kadar destek veriyoruz. İHH'nın çalışmalarını durduramayacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

- "Türk Hükümetine ve İHH'ya teşekkür ediyoruz"

Şam Alimleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhammed Ebul Hayr Şükri ise "Şam Alimleri Birliği 3 ay önce İstanbul'da kuruldu ve biz dernek olarak Suriye'de muhasara olan yerlere insani yardımlar yapıyoruz. Suriye'nin kuzey tarafında da her ay 4 bin aileye yardım ulaştırıyoruz. Bu çalışmaları İHH ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Türkiye halkına, Türkiye hükümetine ve İHH'ya teşekkür ediyoruz. Suriye'de yaşanan sıkıntılar karşısında Türkiye'nin ve İHH'nın yaptığı yardımlar tıpkı ensarın muhacire yaptığı yardımlar gibidir" dedi.

Suriye Türkmenleri Derneği adına konuşan Ahmet Şirin de İHH'ya teşekkür ederek, "Suriye halkı olarak biz hiçbir zaman örgütlenmemiş bir toplumduk. İnsanlarımıza bir arada olup yardımlaşmamıza vesile oldukları için gönülden teşekkür ediyoruz. İnsani yardımların başında bize öncülük eden ve bize kapısını açan yardım kuruluşlarına, karalama kampanyaları uygulanarak illegal örgütlerle aynı kefeye konmaları Suriye halkına yönelik yapılan baskıların en büyük göstergesidir" ifadelerini kullandı.

İnsan Derneği yönetim kurulu üyesi Muğira Şerif de Suriye'ye her gittiğinde İHH'nın yardım çalışmalarıyla karşılaştığını anlattı. Muğira "Her 12 dakikada 1 kişi ölürken her 45 dakikada 1 kadın ölürken, her 50 dakikada bir çocuk ölürken her 8 buçuk saatte bir kişi soğuktan donarken ve her 10 saatte bir kişi açlıktan ölürken bu mazlumların yanında olmaya çalışan İHH'nın yardımlarına engel olmaya çalışanlar o zalimlerin suçlarına ortak oluyorlar. İHH'nın Kilis ofisine yapılan baskını ise şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.

Şam Şerif Eğitim Derneği üyesi Beşşar Seyit Hasan, Suriye'deki krizin giderek büyüdüğünü ve bu açığı kapatmaya da sadece bir derneğin gücünün yetmeyeceğini ifade ederek, "Savaştan kaçanların ihtiyaçları kapatmak için İHH ile birlikte çalıştık. İHH Vakfına teşekkür ediyoruz" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23