• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sistematik olarak kovuyorlar...

Yeniakit Publisher
2018-03-23 17:47:00 -
Sistematik olarak kovuyorlar...

IBM’in insan kaynakları yaklaşımı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, şirket yaşlı çalışanlarını sistematik olarak kovarak ABD yasalarını çiğnemiş olabilir

Kâr amacı gütmeyen haber kuruluşu ProPublica, IBM’in sistematik olarak yaşlı çalışanları kovduğunu ve yerlerine genç çalışanlar aldığını yazdı.

IBM’in şirket içi belgelerini, halka açık kayıtlarını ve yasal beyanlarını inceleyen ProPublica, ayrıca 1.000’den fazla IBM çalışanıyla gerçekleştirdiği röportajlar sonrasında, ABD’li teknoloji devinin yasaları çiğnediğini iddia etti.

Geride kalan son 5 yılda IBM’in anavatanında 20.000’den fazla 40 yaş ve üzeri çalışanı işten çıkardığı ve bunların ABD’deki toplam işten çıkarmaların yüzde 60’ını oluşturduğu belirtildi.

Bulgular, IBM’in 40 yaş ve üzeri çalışanları “geçerliliğini yitirmiş yetenek setlerine” sahip oldukları gerekçesiyle işten çıkardıktan sonra aynı işleri kontratlı olarak daha düşük ücretlerle yapmaları için yeniden işe aldığını iddia ediyor.

ProPublica’ya göre, IBM işten çıkarılacak olan çalışanlara yerine gelecek olanları eğitmelerini ve sonrasında şirketteki başka departmanlara iş başvurunda bulunmalarını öneriyor, ancak diğer departmanlar yaşlı çalışanları işe almamaları konusunda uyarılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haber kuruluşuna röportaj veren eski IBM çalışanlarından birisi olan Marjorie Madfis, 17 yıl boyunca dijital pazarlama stratejisti olarak çalıştığı şirketten herhangi bir sebep gösterilmeden kovulduğunu belirtiyor. İşten kovulduğu sırada 57 yaşında olan kadın, ekibindeki dokuz kişinin 7’sini oluşturan orta yaşlı tüm kadın çalışanların da kendisiyle birlikte kovulduğuna ve işlerini koruyan iki çalışanın ise genç erkekler olduğuna dikkat çekiyor.

İsminin açıklanmasında sorun görmeyen bir diğer eski IBM çalışanı ise 18 yıl boyunca şirkete hizmet etmiş olan Brian Paulson. Kıdemli müdür olarak örnek gösterilen bir performans sergileyen Paulson, kendisini ‘kötü performans’ gerekçesiyle işten kovan yöneticiyle herhangi bir iş bağlantısı olmadığını belirtiyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23