• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sınırlara eş zamanlı ortak operasyon

Yeniakit Publisher
2017-10-01 09:02:00 -

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Sınırlara eş zamanlı ortak operasyon

Irak’ın merkezi yönetimi, IKYB’nin kontrolündeki bölgelerde bulunan birisi Türkiye, ikisi İran olmak üzere 3 sınır kapısı için ortak operasyon kararı aldı.

GÖKSEL ÇAĞLAV / ANKARAIrak’ın merkezi Bağdat yönetimi, IKYB’nin kontrolündeki bölgelerde bulunan birisi Türkiye, ikisi İran olmak üzere 3 sınır kapısı için ortak operasyon kararı aldı. Eş zamanlı gerçekleştirilecek operasyon için Türkiye ve İran ile hareket edilecek. Bağdat savunma bakanlığının yaptığı açıklamaya göre nokta operasyonlarda İran ve Türk topraklarının kullanılması da masada. Ankara ve Tahran’ın desteğini alan Bağdat yönetimi IKBY’nin referandumunu yasa dışı ilan etmiş ve tanımadığını açıklamıştı. İsrail haricindeki ülkeler referandumu tanımadıklarını belirterek tepkilerini dile getirirken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin “tek taraflı referandumunu tanımadığını” duyurdu. Bu açıklamaların ardından gözler Bağdat yönetimine çevrildi. 

SINIR KAPILARINA EŞ ZAMANLI ORTAK OPERASYON

Irak hükümeti, bağımsızlık referandumu nedeniyle Kuzey Irak’taki kara sınırlarını kontrol altına almak için harekete geçerek, sınır kapılarının 30 Eylül itibarıyla teslimi için IKBY’ye çağrıda bulundu. Bu çağrı Kuzey Irak yönetimi tarafından cevaplanırken, hiçbir sınır kapısının Bağdat yönetimine teslim edilmeyeceği vurgulandı. Bağdat yönetimi, savunma bakanlığı aracılığıyla ajanslara açıklama yaparak, Türkiye ve İran ile birlikte sınır kapılarına yönelik noktasal operasyon gerçekleştireceğini duyurdu. Bağdat yönetiminin açıklamasının ardından IKYB’nin elinde bulunan, Habur sınır kapısına yönelik bir taarruza geçme durumu masada değerlendirme konusu olduğu belirtilirken, operasyonlar sırasında Türkiye ve İran topraklarının kullanılıp kullanılmayacağı da merak konusu oldu. Uzmanlara göre sınır kapısına yönelik olası bir operasyon durumunda, Doğudaki Hendek operasyonlarında olduğu gibi, tatbikat bölgesindeki kuvvetler, özel kuvvetler ile güçlendirilerek icra edilecek. Yine daha önce eğitim verilen Barzani güçlerinin askeri yeterliliğini en iyi şekilde bilen birliklerin bu operasyonlara dahil edileceği belirtildi. Bağdat yönetiminin cuma günü IKBY’ye uluslararası uçuş yasağı getirmesi de, operasyonlar sırasında bölgeden kalkabilecek uçaklarında kalkmasını engelleyecek. 

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23