• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

SGK girişi olanlar dikkat: Başvuranlara 801 TL ödeme yapılacak

Yeniakit Publisher
2020-08-03 11:43:00 - 2020-08-03 11:48:35
SGK girişi olanlar dikkat: Başvuranlara 801 TL ödeme yapılacak

SGK, dar gelirli vatandaşların, ekonomik krizden olumsuz olarak etkilenmemesi adına vefat eden vatandaşların yakınlarına cenaze desteği veriliyor. 801 TL'lik cenaze desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar cenaze yardım tutarından nasıl yararlanabileceklerini merak ediyor. Peki, cenaze yardımından kimler yararlanabilir? Cenaze yardım tutarı değişir mi? SGK tarafından verilen cenaze yardım tutarı, her yıl TÜİK verilerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Geçen yıl 716 TL tutarında verilen yardım, bu yıl 801 TL olarak belirtildi.

Vefat eden kişinin yakınlarına sadece bir defaya mahsus olmak üzere, belli bir tutarda, SGK tarafından cenaze ödeneği veriliyor. Peki, 2020 yılında cenaze yardımı ne kadar oldu? Cenaze yardımı ne zaman alınabiliyor? Bu yardımı almak için başvuru şartları nelerdir? 801 TL'lik cenaze yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar için başvuruların nasıl yapılacağı da merak konusu oldu. Öncelikle, vefat tarihinden sonra en geç 5 yıl içerisinde başvuruda bulunabilir, ödemeyi alabilirsiniz. 5 yılı geçen vefatlar sonrasında kişinin hakkından vazgeçmiş olduğu kabul edilir. SGK'nın vatandaşlara vermiş olduğu cenaze yardım başvuru için hazırlanan dilekçeyle direkt olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekmektedir.

Cenaze yardımının tutarı ne kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre TÜFE oranlarındaki artış baz alınarak 2019 yılında 716 TL olan cenaze yardımı 2020 yılı için 801 TL olarak belirlendi.

Cenaze yardımı kim başvuru yapabilir?

SGK tarafından yapılan cenaze yardımı için vefat eden kişinin sigortalı olması önemli. Vefat eden sigortalının cenazesi için masraflarını karşılamak adına yardım talep edebilecek olan yakınları sırasıyla şöyledir:

Öncelikli hak sahibi, nikahlı eşi sayılır.

Eşi yoksa ölen kişinin nüfusuna kayıtlı çocukları başvuru yapabilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çocukları yoksa anne ve babası cenaze yardımı alabilir.

O da yoksa kardeşleri talepte bulunabilir. Ödenek kardeşlerine eşit olarak dağıtılır.

Birinci dereceden yakını bulunmayan kişiler için masraf yapan yakını cenaze giderlerini belgelendirdiğinde cenaze yardımı alabilir.

Birinci dereceden bir yakını varken onun yerine vefat eden kişinin amcası, dayısı, halası gibi başka bir yakını başvuru yaparsa geçerli olmuyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Inssllah

Partili birini araya sokmak işleri kolaylastirirmi .  

İbrahim

 emekliyim 2000 TL emekli maaşı alıp 900 TL kira veriyorum kackere müracaat yardım için müracaat ettim olur gelmedi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23