• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

S-400'leri ateşleyen Türkiye'ye küstah tehdit: Potansiyel ciddi sonuçları olacak!

Yeniakit Publisher
2020-10-16 21:14:00 -
S-400'leri ateşleyen Türkiye'ye küstah tehdit: Potansiyel ciddi sonuçları olacak!

Türkiye ile ilgili açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Doğrulanması halinde, S-400 sistemlerinin test edilmesini şiddetle kınıyoruz" dedi. ABD'li küstah sözcü, Türkiye'ye yönelik S-400 denemesinin potansiyel ciddi sonuçları olacağı tehdidinde bulundu

Reuters haber ajansının, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sisteminin denemesinin yapılması beklenen Karadeniz Bölgesi'nde füze fırlatıldığını gösteren bir videoya ulaştığını duyurmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Doğrulanması halinde, S-400 sistemlerinin test edilmesini şiddetle kınıyoruz" dedi.

"Potansiyel ciddi sonuçları olacak"

Reuters haber ajansında yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türk hükümetinin üst düzey yetkililerine, S-400 gibi Rus askeri sistemlerini satın almasının kabul edilmez olduğunu, S-400 sisteminin aktif hale gelmesinin, Türkiye ile güvenlik ilişkileri bakımından "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, konuyla ilgili açıklamasında, "Doğrulanması halinde NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak Türkiye'nin sorumlulukları ile uyuşmayan S-400 füze denemesini şiddetle kınıyoruz" dedi.

'Görüntüler Sinop'ta çekildi'

Reuters haber ajansı, bugün S-400 Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin denemesinin yapılması beklenen Karadeniz Bölgesi'nde füze fırlatıldığını gösteren bir videoya ulaştığını duyurdu. Ajans, ulaştığı görüntülerin Sinop'ta çekildiğini bildirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu hafta içerisinde yayımlanan Havacılara Bilgi Notu'nda (NOTAM), Sinop ile Ordu'nun Ünye ilçesi arasında kalan bölgede füze atışı yapılacağını duyurulmuş ve uçaklara 200 bin feetin altında bu bölgeyi kullanmamaları uyarısı yapılmıştı.

Yine bu hafta aynı bölge için Samsun İstasyonu tarafından "atış eğitimi" yapılacağı gerekçesiyle Seyir Duyurusu (NAVTEX) da yayımlanmıştı.

Reuters, Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın füze denemelerini doğrulamaya ya da yalanlamaya yönelik açıklama yapmayacağını bildirdiğini belirtti.

Sosyal medyada paylaşılan ancak bağımsız kaynaklarca henüz doğruluğu teyit edilmemiş video ve görüntülerde, gökyüzünde atılan bir füzenin bıraktığı izler görülüyor.

Reuters'a konuşan Savunma Politikaları Uzmanı Turan Oğuz ise video görüntülerindeki dumanın rengi, yoğunluğu ve yönünün ilk incelemelerde S-400 füzeleri ile benzeştiği yorumunu yaptı. Oğuz, duman açısının "hedefin çok yüksek olmadığına" işaret ettiğini belirtti.

Reuters, teyit edilmesi halinde S-400 denemelerinin Türkiye ile ABD arasında gerginliğe yol açabileceği yorumunu yaptı.

ABD, NATO'nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkmıştı.

Washington, tepki olarak Türkiye'nin F-35 savaş uçakları programına katılımını askıya almış ve Türkiye'yi yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.

Türkiye 2017'de Rusya'dan S-400 satın almak için anlaşma imzalamıştı.

2,5 milyar dolar değerindeki ilk dört füze bataryasının teslimatı Temmuz 2019'da yapılmıştı.

ABD'de iki senatör yaptırım çağrısı yapmıştı

S-400 denemeleri yapılacağına dair geçen hafta çıkan haberlerin ardından ABD'de Cumhuriyetçi senatör James Lankford ve Demokrat senatör Chris Van Hollen, Trump yönetimine Türkiye'ye yaptırım uygulama çağrısı yapmıştı.

James Lankford ve Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya mektup yazarak füze denemeleriyle ilgili haberler hakkında bilgi almak istemiş, Türkiye'nin S-400 satın alması konusunda Washington'ın kararlı davranmamasının Ankara'yı "cesaretlendirdiğini" savunmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

Siyonist papaz karşında aciz Türkiye yok sen her türlü halt i ye biz silah aldık mı yok öyle sana halt etmek düşer

MEHMET DEMIRCI

her tarafınız yaptırım olsa ne yazar lan... sizin nigde yoluna düşmeniz lazım eşşolu eşşekler...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23