Ramazan’da yapılan büyük beslenme hataları! Orucu açarken bunları sakın yapmayın
Ramazan ayında uzun süren açlık sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Halit Tanju Besler, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, uzun süreli açlığın vücut üzerindeki etkilerini en aza indirmek için dengeli ve yeterli beslenmenin şart olduğunu vurguladı. İftarda bir anda büyük porsiyonlarla yemek yemekten kaçınılması gerektiğini belirten Besler, sahurun da asla atlanmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca iftar ve sahur arasında en az 8 ila 10 bardak su tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulması konusunda uyardı.
Havaların şimdilerde çok sıcak olmadığına değinen Prof. Dr. Besler, Sıcak olduğunda özellikle elektrolit ve su kayıpları söz konusudur. İftar ve sahur arasında mutlaka suyunuzu eksik etmeyin. 8 ila 10 bardak su mutlaka için. Yani 1 buçuk- 2 litre sıvıyı, bu kısa zamanda almanız lazım. Çak, kahve demiyorum. Tabii onları da içebilirsiniz ancak çok az ve açık olacak şekilde tüketebilirsiniz" önerisinde bulundu.
Büyük porsiyonlardan kaçının
"İftarda orucunuzu açarken yapılan hatalardan biri de bir anda suya yüklenmektir" diyen Prof. Dr. Besler, "Bir su bardağı ile orucunuzu açabilirsiniz. Suyu içtikten sonra hurma, zeytin, bir küçük parça az tuzlu peynir gibi şeyler yiyin. Beynimizin vücudumuzla konuşması 20-30 dakika alıyor. Dolayısıyla beyin, yemeye başladıktan yarım saat sonra tokluk hissini vücuda veriyor. Tabii iftar sofralarında muazzam çeşitlilik oluyor. Yapılan hata, ilk yarım saatte hepsinin biranda tüketilmesidir. Kesinlikle az az, sık sık yemeliyiz. Hiçbir şekilde aşırıya kaçmayacağız. Hiçbir zaman büyük porsiyonlar olmasın" şeklinde konuştu.
Besin çeşitliliğine dikkat
Ramazanda besin çeşitliliğinin sofralardan eksik edilmemesi gerektiği konusunda da uyaran Prof. Dr. Besler, "Aşırı tuzlu, yağlı, şekerli yiyeceklerden, tatlılardan uzak duracağız. Tatlı ihtiyacınız varsa ve illa şerbetli tatlı tüketmek istiyorsanız çok az miktarda almalıyız. Her gün tüketmemeliyiz. Mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Meyvelere ağırlık vermeliyiz. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi kızartma yemeklerden kesinlikle uzak durmalıyız. Hamur işinden uzak duralım. Sahurda; süt, yumurta, yoğurt gibi besinlerden faydalanın. Tahıllı ürünler tercih edin. Kan şekeri yükselten pirinç, makarna gibi besinlerden uzak durup bulgur, tam tahıllı ürünler tüketin. Bütün sebzeler de çok önemli" dedi.
"1-2 bardak suyla sahuru geçiştirmek yanlış"
Sahur atlamamak gerektiğine de işaret eden Prof. Dr. Besler, son olarak şunları söyledi:
"Uyumaya devam edip 1-2 bardak suyla sahuru geçiştirmek kesinlikle yanlış. Çünkü ertesi gün kalktığınızda kan şekerindeki o istemediğimiz düşme çok daha yoğun olacak. Dolayısıyla bulanıklar, işte baş dönmeleri, halsizlikler yaşanacak. Gün içerisindeki sizden beklenen performansı gerçekleştiremeyeceksiniz."