• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pankreas hastaları ne yemeli ne yememeli?

Çok ciddi bir rahatsızlık olan pankreas rahatsızlığı için dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Peki ama pankreas oluşumunu tetikleyen faktörler nelerdir? Pankreas hastaları ne yemeli? Pankreas hastaları nasıl beslenmeli? İşte detaylar...

2019-11-09 16:40:00 -
Pankreas hastaları ne yemeli ne yememeli?

Çok ciddi bir rahatsızlık olan pankreas rahatsızlığı için dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Peki ama pankreas oluşumunu tetikleyen faktörler nelerdir? Pankreas hastaları ne yemeli? Pankreas hastaları nasıl beslenmeli? İşte detaylar...

Pankreas kanseri, teşhisi ve tedavisi zor bir kanser olup, dünyada en ölümcül dördüncü kanser sayılmaktadır. Modern yöntemlere rağmen henüz etkili bir ilaç tedavisi geliştirilemeyen pankreas kanserine ancak cerrahi yöntemler ile müdahale edilebilmektedir.

Pankreas oluşumunu tetikleyen faktörler


• Safra kesesi taşları
• Safra kesesi ameliyatı
• Sigara içmek
• Kandaki yüksek kalsiyum düzeyleri
• Hiperparatiroid
• Yüksek trigliserit düzeyleri
• Enfeksiyonlar
• Karın bölgesinde yaralanmalar
• Kistik fibroz
• Karın ameliyatları
• Belli başlı ilaçlar
• Pankreas kanseri
• Genetik yapı
• Yüksek yağlı beslenme düzeni, özellikle tip-2 diyabeti olanlarda

 

Yapılması gerekenler

• Eğer belirtiler ciddilerse hemen bir tıbbi yardım almalısınız.
• Belirtiler hafif düzeydelerse doktorunuzdan randevu almalısınız.
• Küçük, hafif ve az yağlı porsiyonlar tüketmelisiniz.

Yapılmaması gerekenler

• Belirtileri sadece birer rahatsızlık olarak görmemelisiniz.
• Yüksek yağlı beslenmemelisiniz.
• Alkol ve sigara içmemelisiniz.

Pankreas hastaları ne yememeli?

• Alkol, tütün ve kafein
• Buğday, soya, süt ürünleri, mısır ve yapay tatlandırıcılar gibi yaygın alerjenler
• Kızarmış gıdalar
• Makarna ve beyaz ekmek gibi rafine un ürünleri
• Şeker
• Ticari yemeklerdeki trans yağ asitleri

Dikakt edilmesi gereken noktalar

  • Azar azar ama sık sık yemek yiyin. Günde altı ilâ sekiz öğün yiyin. Bu, sindirim sisteminize günde iki ya da üç büyük öğün yemekten daha az yük bindirecektir.
  • Orta zincirli trigliseritler açısından zengin gıdaları tercih edin. Bu yağların sindirilmesi için pankreas enzimlerine daha az ihtiyaç duyulur. Orta zincirli trigliserit kaynakları arasında Hindistan cevizi yağı ve palm yağı sayılabilir. Bu gıdalar artık heryerde bulunmaktadır.
  • Bir seferde çok fazla lifli gıda yemekten kaçının. Bu, sindirimi yavaşlatır ve besinlerin gıdalardan emilimini bir ölçüde zorlaştırır. Lifli gıdalar ayrıca pankreas enzimlerinin etkililiğini de azaltır.
  • Mülti-vitamin takviyesi alın. Böylece besin eksikliği olasılığını azaltmış olursunuz.
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23