• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Orta Avrupa’da sel paniği

Yeniakit Publisher
2013-06-03 21:26:00 - 2013-06-03 21:26:47
Orta Avrupa’da sel paniği

Başta Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ı etkisi altına alan aşırı sağanak yağışların oluşturduğu sel ve heyelan tehlikesi sürüyor. Birçok şehir ve bölgede afet alarmı verilirken, olaylarda en az 4 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de kaybold

DIŞ HABERLER SERVİSİ
Orta Avrupa’da aşırı yağış sonrası meydana gelen heyelan nehir taşmaları sonucu en az 4 kişi hayatı kaybetti, en az 8 kişi de kayboldu.
Avusturya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde acil durum çağrısı verilirken bazı bölgelerde yüksek seviyede sel baskınları yaşandı.
Orta Avrupa’da birçok anayol ve alan yağmur sonrası kapanırken bazı noktalarda da elektrik kesintileri yaşandı.
Almanya’da şiddetini artıran yağmur, Gössnitz kentinde Pleisse nehrinin taşmasına sebep oldu. Kentte yaklaşık 3 bin kişinin tahliye edileceği bildirildi.
Meteoroloji ve eyeletlerin güvenlik yetkililerinin bildirdiğine göre, insanların bazılarının yakınlarının yanında kaldığı veya bazı okulların acil barınma yerlerine dönüştürüldüğü kaydedildi. Thüringen eyaletinin üçüncü büyük kenti Gera’da durumun farksız olduğu ve Weisse Elster nehrinin su seviyesinin artması nedeniyle kentte de afet alarmı verildiği, su seviyesinin hızla arttığı ve kentin bazı semtlerinin tahliye edileceği belirtildi.
Bavyera eyalet hükümeti sel felaketiyle ilgili kriz masası kurdu. Kriz masasının eyaletin Başbakanı Horst Seehofer’in başkanlığında bugün toplanacağı kaydedildi. Eyalette Passau ve Rosenheim’in de içinde bulunduğu 10 kent ve bölgede afet alarmı verildi.
Almanya’da özellikle doğu ve güney bölgelerindeki nehir ve derelerin su seviyeleri yükseldi. Buralardan taşan sular caddeleri ve evlerin bodrum ile giriş katlarını bastı. Kent sakinleri ile acil durum ekiplerine askerler de yardıma geldiği bildirildi. Serbitz kasabasından da 150 kişi, afet bölgesinden çıkarıldı. Saksonya eyaletinde birçok nehrin taştığı, Grimma kent merkezinin selden etkilendiği ve yaklaşık 2 bin kişinin tahliye edildiği ifade edildi. Sakonsya eyaletinin Başbakanı Stanislaw Tillich’in Türkiye ziyaretini iptal ettiği kaydedildi.
Savunma Bakanlığı, askerlerin sel bölgelerinde görev yapmaya başladığını belirtilirken, Başbakan Angela Merkel de yağmurdan etkilenen bölgelere destek verileceğini açıkladı. Ülkede bir kaç günden beri devam eden etkili yağışlar nedeniyle birçok nehirde de gemi seferleri iptal etmişti.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da da sel sularının bataklık oluşturabileceği korkusuyla önlemler alındı. Prag’da metro istasyonları kapanırken okullar ve işletmeler de önlem amacıyla kapatıldı. Hayvanat bahçesindeki hayvanlar tahliye edildi. Çek Cumhuriyeti Başbakan’ı Petr Necas ise açıklamasında, “İnsanların sağlığını ve hayatını korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu gece ve yarın oldukça kritik” dedi.
Prag’ın dış kesimlerinde aşırı yağmur sonrası çöken bir evde 2 kişi hayatını kaybederken 4 kişinin de kaybolduğu ifade edildi. Avusturya’da ise meteoroloji yetkilileri 2 ayda yağacak yağmurun yalnızca 2 haftada yağdığını ifade etti.
Salzburg yakınlarında bir kişinin heyelanın altında kalarak hayatını kaybettiği belirtildi. Yetkililer ayrıca Salzburg yakınlarında 2, Vorarlberg yakınlarında da 3 kişinin kaybolduğunu kaydetti. Salzburg’un güneyinde ordu sivil halka yardım çağrısında bulunurken heyelan sonrası kapanan yolların temizlenmesi çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Tuna nehrinde taşma bekleniyor
Öte yandan Macaristan’da Tuna nehri sularının yükselmeye başlaması, ciddi endişelere sebep veriyor. Uzmanlar 2002 yılında rekor seviyeye ulaşan benzer aşırı su taşmalarının beklendiğini, halkın hazırlıklı olması ve yetkililerin uyarılarını dikkate alması gerektiğini duyurdu.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, Budapeşte’de D11 ve D12 numaralı gemilerin geçici olarak Szent Gellert durağında aşırı su yükselmesinden dolayı durmalarının askıya alındığı, Szent Endre trenini, 2, 19 ve 41 numaralı Tramvay seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23