• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"Operasyonda da masada da varız"

Yeniakit Publisher
2016-10-18 07:21:00 - 2016-10-18 00:41:31
"Operasyonda da masada da varız"

Çırağan Sarayı’ndaki Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musul’a yönelik operasyon konusunda ABD ve AB ülkelerine rest çekti. “Türkiye hem operasyonda hem de masada olacak” diyen Cumhurbaşkanı, Başika kampında Türkiye tarafından yerel kuvvetlere askeri eğitim verilmeye devam edileceğini söyledi.

HABER MERKEZİCumhurbaşkanı Erdoğan, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nin açılışına katıldı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, Musul’a yapılan operasyonları değerlendirerek, Türkiye’nin hem operasyonda hem de masada olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı, Başika kampında Türkiye tarafından yerel kuvvetlere askeri eğitim verilmeye devam edileceğini söyledi. ABD ve AB ülkelerini topa tutan Erdoğan, şöyle konuştu: “Şimdi diyorlar ki ‘Türkiye Musul’a girmesin’. Nasıl girmeyeyim? Buradan tehdit alıyoruz. Hiç alakası olmayanlar giriyor. Neymiş Bağdat ‘Gel’ demiş. 14-15 sene önce Saddam ‘gel’ mi dedi, orada kan gövdeyi nasıl götürdü? Kendilerine söyledik. Genelkurmay Başkanım ABD’de. Görüşmelerini yaptı. Ne gibi adımlar atıyoruz, görüştük. Kendilerine aynısını söyledik. Türkiye’nin olmadığı bir operasyonda doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonda da, masada da olacağız. Orada kardeşlerimiz var, akrabalarımız var. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil.”

KİMSE BAŞİKA’DAN ÇIKMAMIZI BEKLEMESİN

Erdoğan, “Ülkemizin ısrarla operasyonun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağını bildiği içindir. Biz oraya onun için sokulmak istenmiyoruz. Kendilerine aynı şeyi söyledik. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına evet diyemeyiz” şeklinde konuştu. Erdoğan, Musul yakınlarındaki Başika askeri üs bölgesine ilişkin de şunları kaydetti: “Şu anda bizim Musul’da kardeşlerimiz var. Araplar, Türkmenler, Kürtler, orada bizim kardeşlerimiz var. Aynı şekilde kuzeye doğru gittikçe zaten orada akrabalar var. Bizim burada duyarsız olmamız mümkün değil. ‘Başika’dan çıkın’ diyorlar. Kimse bizden Başika’dan çıkmamızı beklemesin. Biz Başika’dayız ve oradaki DEAŞ terör örgütüne karşı her türlü operasyonları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” 

TERÖR TEHDİDİ VARSA SURİYE’YE GİRERİZ

Terör örgütü DEAŞ ile mücadele için Başika kampında yerel kuvvetlere eğitim verildiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı, “Eğer mesele terör örgütüyle mücadeleyse daha başından beri Başika kampında bu mücadeleyi veren biziz. Musul’daki kardeşlerimizi Başika kampında DEAŞ terör örgütüyle onlar mücadele edebilsinler diye eğiten biziz. Aynı şekilde Peşmergeleri orada eğiten biziz. Eğer bunlar olmamış olsa şu anda terör örgütü DEAŞ’a karşı bu mücadeleyi verebilecek orada doğru dürüst bir kadro bulamazsınız” dedi. Suriye sınırındaki terör tehdidi durumunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim Suriye’ye olan sınırımız 911 kilometredir. Fakat Suriye ile yakından uzaktan alakası olmayanların Suriye’ye girmesi hak, bize gelince, ‘Sizi katil Esed çağırmadı ki nasıl oraya girersiniz?’ diyorlar. Kusura bakmayın gireriz. Çünkü eğer biz terör tehdidi altındaysak eğer bizi o ülke havan toplarıyla, roketlerle tehdit ediyorsa gideriz. Bunun hukukta zaten tabirlerini siz daha iyi bilirsiniz. Nefsi müdafaa mı dersiniz ne derseniz deyin. Ve girdik.”

PYD’DEN TEMİZLEMEZSENİZ SİZİNLE DEĞİLİZ! 

ABD’nin, Münbiç konusunda verdiği sözde durmadığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Koalisyon güçlerine şunu söylüyoruz, başta Amerika olmak üzere; bakın siz Münbiç’te bana bir söz verdiniz. Sayın Başkan’la telefonla görüştük. ‘Kesinlikle oraya PYD, YPG girmeyecek’ dediler. PYD bir terör örgütüdür. YPG bir terör örgütüdür. Türkiye’deki PKK’nın uzantısı bir terör örgütüdür. Buraya girmeyecekse, verdiğiniz sözde durun. Yüzde 95’i buranın Arap’tır ve sözlerinde durmadılar, buraya PYD ile YPG’yi soktular. Biz de tabii onlar sözünde durmayınca gereğini yaptık, yapıyoruz ve kendilerine diyoruz. Bakın bu sabah bile kendilerine bu iletildi, bakın hala sözünüzde durmadınız, orayı eğer PYD’den YPG’den temizlemezseniz sizinle ortak hareket edemeyiz. ”

TERÖR ÖRGÜTLERİ BUMERANG GİBİDİR

Terörizmle mücadelede terör örgütlerine karşı ilkeli yaklaşımın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı, “Terör örgütlerini kendi stratejik amaçları için elverişli bir araç olarak görerek destekleyen, teröristlere siyasi ve askeri destek veren ülkeleri samimiyetle ikaz ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz” dedi. Terör örgütlerinin eninde sonunda kendilerini destekleyen ülkeleri vuracağına ilişkin sözlerini anımsatan Erdoğan, “Terör bumerang gibidir. Eninde sonunda gelir kendini kullananı da vurur. Uluslararası alanda terörizme karşı kararlı ve ilkeli bir iş birliği yapılmadan bu sorunun çözümü mümkün değildir” diye konuştu.

TERÖRİSTE GREEN CARD VERİLİR Mİ?

 Hukuk Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin şunları söyledi: “Terörizmi, terör örgütlerini, terör örgütü ele başlarını koruyan, kollayan bir hukuk sistemi olabilir mi? Bir teröriste Green Card verilir mi? Green Card ile beyler gibi Amerika’da yaşıyor. 400 dönüm çiftlik, bu çiftlikte hayatını yaşıyor ve oradan da bu işe komuta ediyor. Siz kimi kandırıyorsunuz? El-Kaide Amerika’da terör eylemi yaptığında da aynı hukuk, aynı yargı yok muydu? Eğer siz, hukuku bu şekilde çifte standartla işletirseniz yarın kendi başınız derde girdiğinde kimseye söyleyecek sözünüz kalmaz.”

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23