• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Obezite öldürebilir!

Yeniakit Publisher
2016-01-20 11:48:28 -
Obezite öldürebilir!

Obezite rahatsızlığı, önlenebilir ölümler arasında sigaranın ardından gelerek ikinci sırada yer alıyor.

Obezitenin, gıdaların özellikle yüksek kalorili gıdaların aşırı tüketilmesine bağlı olarak vücuttaki yağlı doku oranının artış göstermesi olduğunu söyleyen Opr. Dr. Erol Vural, ''Obezite, günümüzde önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer alıyor. Obezite, özellikle hipertansiyon (yüksek tansiyon), kolesterol artışı, diyabet, solunum yolu hastalıkları, eklem hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları hatta bazı kanser çeşitlerini tetikleyerek, hayati risk içeren hastalıkların bütünlüğü olarak ifade edilebilir'' dedi.

Obezite rahatsızlığı olan kişilerde ortaya çıkan şikayetlere değinen Vural, hastalığın belirtilerini, aşırı terleme, depresyon, uyku apnesi, horlama, uyku bozukluğu, eklem ve sırt ağrısı, cilt dokusunda tahrişe bağlı olarak enfeksiyon artışı, gün içerisinde uykulu ve yorgun hissetme, küçük hareketlerde yorulma ve nefessiz kalma olarak sıraladı.

Obezite öldürücü bir hastalık

Obezitenin özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde epidemik bir salgın haline gelen problemler topluluğu olduğunu dile getiren veren Opr. Dr. Erol Vural, "Yapılan araştırmalara göre obezitenin neden olduğu hastalıklar çerçevesinde hayati risk ve hayatını kaybedenlerin oranı her geçen gün artıyor. Ayrıca obezite ile beraber kronik böbrek hastalığı prevelansı da son dönemlerde böbrek yetmezliği, kanser, Tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve erken ölüm riskinde önemli rol oynuyor. Kısacası obezite metabolik sendromla birlikte birçok hastalığın ortaya çıkması ile ölüm riskini arttıran günümüzün en tehditkar sorunu. Ancak erken tedavi seçenekleri ile metabolik sendrom öncüleri engellenerek oluşabilecek hasar boyutu ve hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor.

Bu nedenle obezite hastalarının bu risk faktörleri doğrultusunda, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurması gerekir. Yapılan araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde en sık karşılaşılan ölüm nedeni kardiyovasküler (KHV) hastalıklardır. Bu nedenle obezite odaklı gelişebilecek bu hastalık, obezitenin ölüm riskleri arasında yer alabilir. Obezite KHV için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilse de, hipertansiyon gibi diğer risk faktörlerine davetiye çıkarması ve olumsuz etkilerinin görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diye konuştu.

Hipertansiyona sebep oluyor

Yüksek tansiyon gibi hayati risk içeren bir sağlık sorununun en önemli nedenlerinden birisinin obezite olduğunu vurgulayan Vural, "Obezite ile beraber alkol kullanımı, asitli içecekler, aşırı yağlı, tuzlu beslenme ve hareketsiz yaşam hipertansiyon riskini arttırır. Yapılan araştırmalara göre BKİ değeri 35 kg/m2'nin üstünde olan obezite hastalarının hipertansiyon riski, ideal kiloya sahip olan bireylere göre 3 kat daha yüksektir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uzmanlar beden ağırlığının, olması gerekenin yani yüzde 20'nin üzerinde olan kişilerde hipertansiyonun görülme sıklığının normal kiloya sahip olanlara göre 2 kat fazla olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu düşünce bel ve kalça oranının kan basıncı ile oldukça önemli bir korelasyon olduğunu gösteriyor. Bu nedenle obezite koroner kalp hastalığının gelişimine zemin hazırlayan birçok dislipidemi soruna eşlik ederek, ciddi sağlık sorunları ile ölüm riskinin artmasına yol açıyor'' ifadelerinde bulundu.

Obezite ameliyatları başarıyla sonuçlanıyor

Obezite ameliyatlarının başarılı bir şekilde sonuçlanması için anestezi ve operasyonla ilgili karşılaşabilecek risklerin değerlendirilmesi ve konsültasyonların yapılması gerektiğine dikkat çeken Vural, "Ancak öncelikle hastanın beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi ile uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, karşılaşılabilecek risklerin hastaya bildirilmesi ve onay alınması gerekir. Her cerrahi operasyonun kendine göre risk faktörleri olsa da, tıbbi müdahale gereği ortaya çıkabilecek risk faktörleri standarttır.

Ancak obezite hastalarının uygulanacak tedaviye bağlı olarak ortaya çıkabilecek risk faktörleri daha çok artış gösterir. Fakat hastanın obezite sorunun neden olduğu doğal risk faktörlerinde cerrahi karşılaştırıldığında obezitenin ve yandaş hastalıklarının yol açtığı sorunlar çok daha fazladır ve obezite ameliyatları doğru evrede ve doğru yöntemlerin uygulanmasına bağlı olarak başarılı bir şekilde sonuçlanır" diyerek sözlerini noktaladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23