• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Obama zorda

Yeniakit Publisher
2014-08-26 08:23:00 - 2014-08-25 22:24:54
Obama zorda

Irak’ta giderek güçlenen IŞİD terör örgütüne karşı hava saldırıları düzenleyen Barack Obama yönetimi, IŞİD’in “El Kaide”nin yerini alarak ABD’ye doğrudan tehdit oluşturup oluşturmadığını sorgulamaya başladı.

WASHINGTON - Seçim kampanyası sırasında Irak’taki savaşı sona erdirmek ve Ortadoğu’da yeni bir savaşa sürüklenmemek için söz veren ABD Başkanı Barack Obama’nın, iktidardaki 6’ıncı yılında Ortadoğu’da bu sözünü tutması giderek zorlaşıyor. Suriye’deki iç savaşta sayıları artık yüz binlerle ifade edilen sivil kayıplar, Esad rejiminin kendi halkına kimyasal silahlarla saldırması ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün bu kaostan faydalanarak gücünü artırması, şu ana kadar Obama’nın Suriye’ye bir askeri müdahalede bulunmaya karşı gösterdiği direnci kırmaya yetmedi. Ancak Amerikalı gazeteci James Foley’nin IŞİD tarafından vahşice öldürülmesi, IŞİD’in bölgedeki Amerikalıları ve Amerikan personelini de tehdit edecek düzeyde güçlenmesi ve bir anlamda “El Kaide”nin yerini alarak ABD’ye doğrudan tehdit oluşturmaya doğru ilerlediği tartışmaları, Obama’nın hesaplarını değiştirebilir. Irak’ta IŞİD’in durdurulamaz ilerleyişi ve Amerikan Konsolosluğu’nun da bulunduğu Erbil’i tehdit etmeye başlaması üzerine 7 Ağustos’ta orduya bu ülkedeki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenleme yetkisi veren Obama, böylece “aptalca” olarak nitelendirdiği Irak’taki savaşı sona erdirmesi ve tüm askerlerini bu ülkeden çekmesinden 3 yıl sonra, karadan olmasa da Irak’a Amerikan “askeri varlığını” tekrar getirdi. İki haftayı aşkın süredir devam eden hava saldırılarında IŞİD’e darbe vurulduğunu, Irak ve Kürt güçlerinin tekrar kendi ayakları üzerinde durması ve Musul Barajı gibi bazı kilit noktaların geri alınmasına katkı sağlandığını söyleyen Amerikalı yetkililer, örgütün yeniden toparlanma imkanı bulduğu Suriye’deki unsurlarının da üzerine gitmeden bu tehdidin ortadan kaldırılamayacağına da dikkat çekiyor. Başkan Obama’nın Irak’tan sonra Suriye’de de IŞİD’e karşı operasyon kararı alarak harekatın boyutunu genişletip genişletmeyeceği kamuoyunda en çok tartışılan sorular arasında yer alıyor.

Obama’nın zorlu Suriye kararı

IŞİD’e karşı Suriye’de de harekete geçmesi gerektiği yönündeki baskılar ve özellikle Amerikalı gazeteci Foley’nin öldürülmesinden sonra örgütün Amerika’nın çıkarlarına doğrudan tehdit oluşturması karşısında Obama’nın “düğmeye basmayı” mı tercih edeceği, yoksa iç savaşın hüküm sürdüğü ve birbirinden ayrı birçok grubun bulunduğu ülkeye ABD’yi sürüklemenin getireceği risklerin daha mı ağır basacağı son günlerde en çok merak edilen hususlar arasında yer alıyor. ABD’nin Suriye’de IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenlemesi, daha da ironik olarak IŞİD’in savaştığı Esed’le aynı “ortak düşman”ı hedef alması neticesini doğurabilir. Dolayısıyla kimi çevreler, ABD’nin IŞİD’e karşı bu ülkede girişeceği bir harekatın aslında Esad’ı güçlendireceği yorumunu yapıyor. Ülkede özellikle muhalif bazı çevrelerden, ABD’nin “düşmanımın düşmanı” mantığıyla, “Esad’la gizliden ortaklık mı kuracağı” sorularının dillendirilmesine rağmen yetkililer, bunun söz konusu bile olmadığını net ifadelerle vurguluyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23