• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O ülke siparişi iptal etti İsrail çıldırdı! ''Erdoğan bizi aradı!''

Yeniakit Publisher
2024-09-12 10:27:00 - 2024-09-12 10:27:35
O ülke siparişi iptal etti İsrail çıldırdı! ''Erdoğan bizi aradı!''

Güney Amerika ülkesi Brezilya, Elbit Systems’ten sipariş ettiği 36 adet ATMOS-2000 obüsünün tedarikini iptal edebilir. Brezilya Savunma Bakanlığı alımları durdururken, karar katil İsrail'in Gazze soykırımına karşı tepki olarak yorumlandı.

2024 Mayıs ayında Brezilya Ordusu ve İsrail merkezli savunma şirketi Elbit Systems arasında, toplam 36 adet ATMOS-2000 Kundağı Motorlu Obüs tedarikini içeren anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmanın ardından Brezilya Savunma Bakanlığı, ihale sürecindeki değişikliklerin hukuki incelemesini yapmak için sözleşme imzalanmasını 60 gün erteleme kararı aldı ve alımları durduracağını duyurdu.

LULA, BREZİLYA İLE İSRAİL'İN KARMAŞIK İLİŞKİLERİNE KET VURABİLİR

Gelinen noktada Brezilya ve Elbit Systems arasında sözleşme imzalanmadı ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, ATMOS-2000 obüsü satın alımına karşı çıkacağı iddia ediliyor. Anlaşma sağlanmadan önce Brezilya ve İsrail arasındaki karmaşık diplomatik ilişkilerin bu transferi engellememesi yönünde görüş bildirilse de tedarikin iptal edilmesi gündemde yer alıyor.

İHALEYİ İSRAİLLİ FİRMA KAZANMIŞTI

Brezilya Ordusu, İsrail’den ATMOS-2000 kundağı motorlu obüs satın almadan önce ihale kapsamında Fransız CAESAR, Çekya’dan Zuzana ve Çin’den SH15 obüs sistemlerini satın almak için görüşmeler gerçekleştirmiş ancak bu görüşmeler neticesinde ihaleyi ATMOS-2000 kazanmıştı.

GAZZE SOYKIRIMI İLİŞKİLERİ BOZDU

Brezilya’nın İsrail ile anlaşmayı imzalamakta gecikmesinin nedenleri henüz bilinmiyor ancak iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde son dönemde yaşanan gerileme dikkat çekiyor. Özellikle İsrail-Filistin arasındaki çatışma konusunda siyasi ve diplomatik anlaşmazlıklar yaşayan Brezilya ve İsrail’in ilişkisi son zamanlarda kötüleşti.

LULA, SÜREKLİ KATİL İSRAİL'İ HEDEF ALIYOR: HİTLER DÖNEMİNDE YAŞANDI

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze’deki İsrail saldırılarını devamlı eleştiriyor ve İsrail Ordusu’nu sert bir dille kınıyor.

Dehşet veren katliamlara karşı bağımsız bir duruş sergileyen Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini "soykırım" ifadesiyle niteleyerek, Nazi lider Adolf Hitler'in yaptıklarına benzeterek şu ifadeleri kullanmıştı.

"Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı."

2023’te Brezilya, Gazze’deki yoğunlaşan çatışmaya tepki olarak İsrail büyükelçisini geri çağırdığında gerginlikler arttı. İsrail bu hareketi büyük bir diplomatik suç olarak yorumladı.

"ERDOĞAN BİZİ ARADI..."

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 2013'te Türkiye’de Taksim Gezi Parkı'nda ve Brezilya'da Sao Paulo'daki ulaşım eylemleri ile başlayan ve ulusal çapta eş zamanlı meydana gelen protestolar sırasında dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın kendilerini arayıp, "Erdoğan bizi aradı, 'dikkatli olun, bu bir meydan için yapılan yürüyüş değil, hükümetinizi düşürmek istiyorlar" dediğini açıklamıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

DRSNN

kemalist putları yıkılacaksınız osmanlı ruhu dünyaya yön çizecek siz genç insanlara m.k askerleriyiz diye bağırttırın

Gültekin

DÜNYADA HANGİ DEVLET OLURSA OLSUN İNSANLIK SUCU İŞLEDİĞİ TAKTİRDE BÜTÜN DEVLETLER ONUNLA OLAN TÜM İLİŞKİLERİNİ FES EDEREK TEPKİ VERMELİDİR Kİ, DİĞER DEVLETLER AYNI SUCU İŞLEMESİNLER, BREZİLYA'YI HASSASİYETİNDEN DOLAYI KUTLUYORUZ, İNSANLIK SUCU İŞLEYEN İSRAİL'E DÜNYAYA DERS OLACAK ÖRNEK TEŞKİL ETMİŞTİR.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23