• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Netanyahu'ya bir darbe de Trump'tan!

Yeniakit Publisher
2019-09-19 15:57:00 - 2019-09-19 15:57:29
Netanyahu'ya bir darbe de Trump'tan!

Terör devleti İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun seçimlerde yaşadığı hüsranın ardından ABD Başkanı Donal Trump'tan görülmemiş bir tepki geldi. Trump, eli kanlı liderin telefonlarına bakmıyor.

Amerika, Başkan Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki krizle çalkalanıyor. Trump, seçimlerde mağlubiyete uğrayan Netanyahu'nun telefonlarına çıkmıyor. ABD Başkanı yakın ekibine, "Bizim ilişkimiz İsrail ile" dedi. Hem iç hem de dış politikada köşeye sıkışan Netanyahu, çıkış yolu arıyor.

İsrail’de resmi sonuç olmayan rakamlara göre, nisan ayında olduğu gibi gidilen erken seçimde de hükümeti kurabilmek için yeterli sandalye sayısına yine hiçbir parti ulaşamadı. Sandık çıkış anketlerinde hezimete uğradığı anlaşılan Netanyahu'nun, seçim konuşmasını yaptığı alana beklenen katılım gerçekleşmedi.

İlk seçenek Liberman'ın kapısını çalmak

Büyük hezimet yaşayan Netanyahu’nun koalisyon hükümetini kurabilmesi için akla ilk gelen seçenek, Liberman.

Koalisyon için seçeneklerin başında, geçen yıl Savunma Bakanlığı görevinden istifa eden Avigdor Liberman'ın kapısını çalmak geliyor.

Bir yandan yolsuzlukla yargılanarak siyasi hayatına ciddi bir darbe alması muhtemel Netanyahu’nun çıkış arayışları, diğer yandan Liberman’ın dindar partileri dışlayarak kendi alanını genişletme çabası, İsrail sağının bir süre daha sürdürülebilir bir hükümete katkıda bulunamayacağını gösteriyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Liberman ile Netanyahu arasında geçmişe dayanan sorunlar ise koalisyon krizini çıkmaza sürüklüyor.

İç politikada köşeye sıkışan İsrail Başbakanı, ‘en güçlü müttefik’ olarak adlandırdığı ABD Başkanı Trump’tan destek bulamadı.

Bizim ilişkimiz İsrail ile. Ne olduğunu göreceğiz

Önceki gün ABD Başkanı Trump’a telefonla ulaşmaya çalışan Netanyahu, olumlu bir cevap alamadı.

Beyaz Saray kaynaklarından edinilen bilgiye göre Trump, İsrail’de yeniden seçime gidilmesinin muhtemel olduğunu belirterek “Bizim ilişkimiz İsrail ile. Ne olduğunu göreceğiz” dedi.

Trump'ın Netanyahu'dan gelen telefonlara çıkmamasını değerlendiren ABD basını, "Başkan, yabancı dostunu cesaretlendirmeyi ve övgüde bulunmayı reddediyor" ifadelerine yer verdi.

Netanyahu, seçim kampanyasında da Trump'ın ismini sıkça kullanmıştı.

Seçim afişlerine ABD lideri ile çekilen fotoğraflarını yerleştiren Netanyahu, Golan Tepeleri'ne "Trump şehri" kurulması kararı da almıştı.

"İsrail'in hiç daha iyi bir arkadaşı olmamıştı" demişti

Trump daha önce Netanyahu'yu "yakın bir arkadaş" olarak nitelendirmişti. Netanyahu ise Trump'tan bahsederken, "İsrail'in hiç daha iyi bir arkadaşı olmamıştı" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak seçimden önce görüşmüşlerdi

ABD Başkanı Trump 14 Eylül 2019 tarihinde, İsrail'le kurulması planlanan muhtemel Karşılıklı Savunma Anlaşması için İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüşmüştü.

Muazzam ittifakımız güçlenecek

Seçimden hemen önce gerçekleşen o görüşmeye ilişkin Trump,"Bugün ABD ve İsrail arasında, ülkelerimiz arasındaki muazzam ittifakı daha da güçlendirecek Karşılıklı Savunma Antlaşması ile ilgili mesafe kaydetme olasılığını tartışmak üzere Başbakan Netanyahu ile telefonda görüştüm" ifadesini kullanmıştı.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

AYH8N ERG8N8Z EWET

Kısın yediğin armutlar yazın ..........

Ziya

Cani cehenneme inşallah tüm yahudilerin ve yahudi terör devletinin sonu olur inşallah
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23