• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nafaka son durum ne? Nafaka yasası ne zaman çıkacak?

Yeniakit Publisher
2019-11-14 18:18:00 - 2019-11-14 18:19:20
Nafaka son durum ne? Nafaka yasası ne zaman çıkacak?

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve infaz düzenlemelerini içeren ikinci yargı paketinde olması beklenen nafaka düzenlemesi merak ediliyor. Düzenlemede süreli nafaka kaldırılıyor. Nafakanın belirlenmesinde ise 5 aşama planlanıyor. Buna göre, nafaka, evli kalma süresi, çocuk olup olmaması, boşanan kadının yaşı, gelir durumu ve kusur durumu dikkate alınarak hesaplanacak. Peki nafaka yasası ne oldu? Yeni nafaka yasası ne zaman çıkacak, nafaka yasasında son durum nedir? Yeni nafaka düzenlemesi nasıl olacak?

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve infaz düzenlemelerini içeren ikinci yargı paketinde olması beklenen nafaka düzenlemesi merak ediliyor. Düzenlemede süreli nafaka kaldırılıyor. Nafakanın belirlenmesinde ise 5 aşama planlanıyor. Buna göre, nafaka, evli kalma süresi, çocuk olup olmaması, boşanan kadının yaşı, gelir durumu ve kusur durumu dikkate alınarak hesaplanacak. Peki nafaka yasası ne oldu? Yeni hafaka yasası ne zaman çıkacak, nafaka yasasında son durum nedir? Yeni nafaka düzenlemesi nasıl olacak?

Nafaka konusunda da açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, nafaka konusunda çözüm önerilerinin bulunduğunu belirterek, "Bunların hepsi birer öneri ama Meclis takdir edecektir. Meclisin nasıl karar vereceği mühim." İfadelerini kullandı. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve infaz düzenlemelerini içeren ikinci yargı paketinde olması beklenen “nafaka” hükümlerinin, bu gerçekleri yansıtmadığı iddia edildi. Düzenlemede “süreli nafaka” öngörülüyor. Nafakanın belirlenmesinde ise 5 aşama planlanıyor. Buna göre, nafaka, “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boşanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacak. Kadının boşanmadaki kusurunun yüzde 50’nin üzerinde olması durumunda mahkeme, nafaka verilmemesi yönünde karar alabilecek. En çok tartışılan hükmü de bu madde oluşturuyor. 

Nafaka nasıl olacak?

Milliyet’in haberine göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl düzenlediği nafaka çalıştayının da görüşmede gündeme geldiğini belirten Arabul, Selçuk’un kendilerine çıkan sonucu açıkladığını belirtti. Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu Mesut Arabul, “Çalıştayda kısa süreli evliliklerde en az iki yıl, uzun süreli evliliklerde evlilik süresine göre belirlenmesi sonucunun çıktığını belirtti. Bakan Hanım’a kendi görüşünü sorduğumuzda ise çalıştaydan çıkan sonucu savunduğu kaydetti” ifadelerini kullandı:

Süresiz nafaka kalkacak mı? Nafaka ne kadar olacak?

Görüşmede, nafaka konusunda platform olarak çözüm önerileri sunduklarını belirten Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu Mesut Arabul, bu önerileri şöyle sıraladı: "Kısa süreli evliliklerde nafaka süresi en fazla bir yıl, uzun süreli evliliklerde nafaka süresi en fazla üç yıl olmalı. Yoksulluk nafakasının süresi belirlenirken, nafaka alacaklısının yaşı, eğitim ve sosyoekonomik durumu, iş gücü ve evli kalma süresi gibi kriterler dikkate alınmalı. Mesleği olmayan nafaka alacaklısına meslek edindirme ve İŞKUR tarafından iş imkânı sağlanmalı. Yaş kriterlerine bakılırken, dava açılış tarihindeki yaş baz alınmalı, ortak çocuk olmayan ileriki yaştaki evliliklerde ise evlilik süresine ve kaçıncı evlilik olduğuna bakılmalı, nafaka başlangıç süresinin dava başlangıç tarihi esas alınarak belirlenmeli. Yargıtay’ın 2012 tarihli, ‘asgari ücret kadını yoksulluktan kurtarmaz’ kararı yok hükmünde sayılmalı. Nafaka süresi sonunda işgücü, yaş, sağlık nedeni ile çalışamaz durumda olan kadınlara nafaka, devlet tarafından oluşturulacak Sosyal Yardım Fonu’ndan ödenmeli, nafaka yükümlülüğünü yerine getiremeyen kişiler için uygulanan hapis cezası kaldırılmalı."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ali

YETER... ALLAH AŞKINA ARTIK NAFAKA KALKTI HABERLERİNİ OKUYALIM, BU KADAR ZULÜM YETER.

GS

ADALET OLMAYAN YERDE ZULUM VARDIR KADINLARA NE KADAR HAK VERİLSE O KADAR ZULUM ARTAR
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23