• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nabız nasıl ölçülmelidir?

Yeniakit Publisher
2018-06-22 15:54:00 -
Nabız nasıl ölçülmelidir?

Nabız kalbin saniyelik hareketlerle kasılıp gevşeyerek damarlara yaptığı basınçtır. Kalp dakikada yaklaşık 60-80 defa damarlara basınç yapmaktadır. Yani nabız normal bir bireyde dakikada 60-80 olmalıdır.

Nabız vücudumuzdaki sekiz noktadan ölçülebilmektedir. Bunlar;

temporal (kafada şakak kemiği denilen yer)

caroid (boyunda gırtlağın yanlarındaki atardamarlar)

brachiel (kollarda dirseklerin iç kısmı)

radial (el bileklerindeki belirgin oluktan)
ÖNE ÇIKAN VİDEO

femoral (kasıklardan)

popliteal (bacakta dizlerin iç kısmı)

posterior tibial (ayakların iç kısmı)

dorsalis pedis (ayakların üst kısmı)

Nabız, kalp atışlarının atardamarlarda duyulan vuruşlarıdır. Bu vuruşlar en kolay şekilde bileklerdeki atardamarlarda hissedilebilir. iyi duyulmasının başlıca sebebi atardamarların, özellikle bilek, boyun ve ayak sırtı damarlarının deriye çok yakın olmasıdır. Kalbin her sıkışmasında atardamarlar içine gönderilen kanın atardamarlar boyunca ilerlemesi sırasında damar duvarına yaptığı basınç en fazla bilekte, boyunda ve ayak sırtı damarlarında görülebilir. Bunlar arasında en rahat kontrolü bilek verdiği için muayene sırasında kalp atışları bilekten sayılır.

Nabız normal şartlarda boyun ve el bileğinden ölçülür. Kişinin her hangi bir sebeple bu bölgelerinde hasar varsa (bunlar yanma, kırılma, sinir sıkışması gibi nedenler olabilir) nabız diğer bölgelerden de alınabilir. Hepsinin uygulaması birbirine yakındır. Elin orta üç parmağıyla o noktadaki arterlere(atar damar) hafif bası yapılarak 60 saniye boyunca nabız atışları sayılır. Boyun ve el bileğinden ölçüm için;

Boyunda, gırtlağın iki yanındaki atar damarlardan birine elinizin üç orta parmağının iç yüzlerini bastırarak.

Bilekte elin üç orta parmağını başparmağın gerisindeki oluğa bastırarak ölçülebilir.

Steteskobun diyafram kısmıyla ( diyafram kısmı kişinin üşümemesi için avuç içinde ısıtılmalıdır) veya parmaklarınızı hafifçe bastırarak sağa veya sola kaydırarak nabız atışlarını hissedince durulur. Daha önceden hazırlanmış olan saniye sayacı bulunan bir saatle 60 saniye boyunca atışlar sayılır.

Nabız yaş, cinsiyet, hamilelik gibi faktörlerde değişiklik gösterebilir. Özellikle de heyecan, egzersiz ve yorgunluk hallerinde yanış farklı sonuç gösterir. Nabız, yaşlı kişilerde düşme gösterirken efor, egzersiz ve heyecan durumlarında artmaktadır. Nabız ile tansiyon doğru orantılı olarak birbiriyle ilişkilidir. Sürekli yüksek veya düşük tansiyonu olan kişiler vardır. Bu durum normaldir çünkü vücut kendini bu tansiyona göre ayarlamıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23