• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Milli savunma’ sanayi şahlandı

Yeniakit Publisher
2017-05-13 10:18:00 -
‘Milli savunma’ sanayi şahlandı

Milli sermaye ve milli malzeme ile üretim yapan Türk savunma sanayi, Türk mühendislerin geliştirdiği modern sistemlerle dev adımlar atmaya başladı. Üretilen hava, deniz ve kara araçları dışa bağımlılığı da azalttı

HARUN SEKMEN / İSTANBULTürk savunma sanayi son yıllarda yaptığı atakla birçok alanda şaha kalktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetleriyle birlikte, bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir ülke haline gelen Türkiye, milli savunma sanayinde yapmış olduğu dev atılımlarla, dışa bağımlılığı büyük oranda azalttı. Türk mühendisleri tarafından geliştirilerek seri üretime geçilen, Altay muharebe tankı, ATAK Helikopteri, İnsansız Hava Araçlar(İHA), Milli Savaş Gemisi (MİLGEM), GÖKTÜRK uydusu, Fırtına Obüsleri, Akya milli torpido, Zırhlı araçlar,  akıllı bombalar, Kasırga füzeleri, ağır muharebe araçları ve son olarak da ilk uzun menzilli füzemiz Bora’nın envanterimize girmesi, Türkiye’nin savunma sanayindeki millileşme adımlarının en önemlileri olarak öne çıkıyor. 

DESTAN YAZIYORUZ

Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilen Altay’ın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrıldı. 

TSK’nın ihtiyaçlarına göre tasarlanan ATAK da, dünyanın en gelişmiş savaş helikopteri olma özelliği taşımaktadır. Terörle mücadelede büyük bir avantaj sağlayan İnsansız Hava Araçları da (İHA) milli savunma sanayi sektörümüzün ürettiği envanterler arasında. 

17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve bin 600 kilo kalkış ağırlığıyla kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor. MİLGEM projesiyle milli imkânlarla modern muharip gemi üretildi. 99 metre boyundaki geminin, azami genişliği ise 14.40 metreyi buluyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

GÖKYÜZÜNDEKİ GÖZÜMÜZ

Uzaydaki gözlerimiz GÖKTÜRK uydusu ise bir başka gurur kaynağımız. Göktürk keşif ve gözetleme uydusu, istihbari amaçlı kullanılacak. TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM füzelerinin menzili ise 200 km buluyor. TAI tarafından tasarımı yapılan yerli uçağımız HÜRKUŞ orta-seviye eğitim için hava kuvvetlerinde kullanılacak. Günün her saati görev yapabilme kabiliyeti ile öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu tek turboprop motorlu bir konfigürasyona sahip bulunuyor. 

KASIRGA OBÜSLERİ VE MİLLİ TÜFEKLER

WS-1 roket sistemi üzerine şekillenen 302 mm çapındaki Kasırga roketi; fren halkası takılı olarak 80km, fren halkası takılı olmadan 100 km menzile ulaşabiliyor. T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarından sonra en etkili silahların başında geliyor. Milli Piyade Tüfeği (MPT) ise 4.3 kilogram ağırlığında, mermi çapı 7.62 mm, boyu 88 cm, şarjörü 20 mermi kapasiteli MPT’nin etkili atış menzili 400 metreyi buluyor. BORA-12 (JNG-90) Keskin Nişancı Tüfeği, yüzde 100 Türk yapımıdır. Uluslararası yarışmalarda rakiplerinin tamamını geride bırakmış durumda.

İLK UZUN MENZİLLİ FÜZE: BORA

Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda AKYA adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi. BMC tarafından Kirpi ismiyle üretilen mayına karşı korumalı 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlar üretildi. Zırhlı araçlar bir depo benzinle 800 kilometre yol kat ederken lastikleri patlasa bile tekrar şişerek 40 kilometre gidebiliyor. Son olarak da ilk uzun menzilli füzemiz olan Bora füzesinin Karadeniz’de yapılan ilk denemesinin başarıyla gerçekleşmesi ve hedeflerini tam isabetle vurması, savunma sanayinde yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu. 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23