Neredeyse her mutfağa giren mikrodalga fırınlar saçtığı tehlikeyle gündemde…
Günümüzde her eve, her mutfağa giren mikrodalga fırınlar hayat konforunu artırırken, saçtığı tehlikeyle de gündemde… Dogrula sitesi, mikrodalga fırınların insan sağlığına zararlarını derledi.
RADYASYON, İNSAN SAĞLIĞINI DİREKT ETKİLİYOR
İsviçre’de yapılan bir laboratuar araştırmasının sonucuna göre mikrodalga fırınlarda ısıtılan veya pişirilen süt/süt ürünleri ve sebzeleri tüketen insanların kalp atışlarında ve kan basınçlarında değişimler meydana gelmiştir. Buna neden olan şey ise insan sağlığına direkt etkisi olup gözle görülmeyen radyasyondur.
Bunun yanı sıra İngiltere Kanser Araştırma Merkezleri’nde yapılan bir araştırma sonucunda mikrodalga fırınların hiçbir şekilde insan sağlığına zarar vermediği açıklanmıştır. Evinde bu fırınlara sahip olan kişilerin doğru kullanımı sonucunda herhangi bir zarar görmeyeceklerini savunan araştırma merkezi, bu cihazlardan gelen radyasyonun insanı etkilemeyecek derecede az olduğunu ve herhangi bir tehlike oluşturmadığını, yapmamız gereken şeyin daima mikro dalga fırınları kapalı ve güvenli bir şekilde kullanmamız gerektiğini söylüyor.
MİKRODALGA TEHLİKESİ NASIL ÖNLENİR?
Bu bilgilere dayanarak konuyu genel çerçevede açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz; İlk olarak mikrodalga fırınlarının içinde bulunan dalgalar yiyeceklere radyasyon göndermeyip fırın içerisindeki suyu harekete geçirmek amacıyla titreşimler gönderir ve bu frekans dalgaları besinlerin içine etki eder. Bunun yanında yeşillikleri mikrodalgalarda ısıttığımız zaman dalgalar besin içindeki suyu ısıttıkça su ile beraber besinler de yiyeceğin dışına çıkıp vitaminini yitirebilir.
Satın alınan mikrodalga fırında bir bozukluk olmadığı müddetçe ve radyasyonun dışarı sızmaması için kapaklarının tamamen kapalı olması tehlikeyi önlemektedir. Bunun yanında mikrodalga çalışırken karşısında durup etkisine doğrudan maruz kalmak sağlık için zararlıdır. Metallerin, plastiklerin fırın içine konulmaması önemli olan bir diğer noktadır. Bu maddeler yapılarından ötürü radyasyonu içine alıp kanserojen kimyasallara dönüşmesine sebep olurlar.
Mikrodalga Fırınların Zararlarını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
• Mikrodalga çalıştırılmadan önce kapağı tamamen kapalı olmalıdır.
• Fırın içerisine metal eşyalar ya da folyo ile kaplı yiyecekler ve plastik ürünler konulmamalıdır.
• Fırın boşken çalıştırılmamalıdır.
• Fırın ıslak alanlarla temas etmemelidir.
• Diğer sıcak ev aletlerinden uzak tutulmalıdır.
• Derin kaplar değil daha çok sığ kaplar tercih edilmelidir.
• Fırın içinin temizliği belli aralıklarla yapılmalıdır.
• Yağda kızartmaya uygun yiyecekler mikrodalga fırınlarda ısıtılmamalıdır.
• Herhangi bir tehlike anında fırının elektrik ile bağı kesilmelidir.