• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Midede yanma ve kazınma neden olur?

Yeniakit Publisher
2019-11-11 11:53:00 -
Midede yanma ve kazınma neden olur?

Mide şikayeti olan kişiler, beslenme konusunda sık sık sağlık sorunları yaşayabiliyor. Rutin hayatta her türlü stres ve sıkıntı, yenilen ve içilenler mide sağlığını etkiliyor. Peki ama mide yanması nasıl yatıştırılır? Midede yanma ve kazınma neden olur? Midedeki yanma ve kazınma nasıl durdurulur? İşte detaylar...

Mide şikayeti olan kişiler, beslenme konusunda sık sık sağlık sorunları yaşayabiliyor.  Rutin hayatta her türlü stres ve sıkıntı, yenilen ve içilenler mide sağlığını etkiliyor. Peki ama mide yanması nasıl yatıştırılır? Midede yanma ve kazınma neden olur? Midedeki yanma ve kazınma nasıl durdurulur? İşte detaylar...

Mide yanması sık gözlenen bir şikayettir. Özellikle, yemek yedikten sonra midede ve midenin üst tarafında yer alan yemek borusundaki yanma şikayetleri, sık tekrarlanmaya başlandığında bir sindirim sistemi rahatsızlığı belirtisi olabilir. Mide yanması, evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebilir.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mide ağrısının olası sebepleri

  • Turşu, sarımsak, limon tuzu, zeytin, acılı ve bol salçalı besinler,
  • Kızartma, kavurma, sakatat, mayonez ve soslar, kaymak ve krema gibi aşırı yağlı yiyecekler,
  • Hamur işleri, şerbetli ve yağlı tatlılar,
  • Gereğinden fazla ilaç kullanımı,
  • Tulum, hellim gibi çok tuzlu peynirler ve şarküteri ürünleri,
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar,
  • Yiyecek ve içecekleri çok sıcak ya da çok soğuk tüketmek,
  • Kuru baklagiller gaz ve şişkinlik problemi oluşturabileceğinden bunların tüketim sıklığını azaltın. Tüketirken kişniş, kekik, nane ve kimyon kullanırsanız bunlar yemeğin gazını alır ve daha kolay hazmetmenizi sağlar.
  • Çiğ sebze denemesi yaparken maydanoz, dereotu, fesleğen ile başlayıp diğer sebzeleri deneyebilirsiniz.

 

Mide yanmasına yakalanmamak için nelere dikkat edilmelidir?

  • Aşırı et tüketmeyin, işlenmiş etlerden uzak durun.
  • Gazlı içecekler tüketmeyin.
  • Süt ve mandıra ürünleri kalsiyum deposu olduklarından abartılı tüketimden kaçının.
  • Günde toplam 3 litre sıvı alın, bunun yarısını su olarak tüketin.
  • Diyette tuzu azaltma, idrardan atılan kalsiyum miktarını da azaltıyor. Tuza dikkat edin. Yemeklere tuz eklemek, tuzlu kuru yemişler, salamura yiyecekler, fast-food ve maden suyu gibi tüketilen bazı besinler ve içecekler riski artırıyor.
  • Yemeklere baharat ekleyin, salatanızda sirke kullanın.
  • Ravent bitkisi, ıspanak, çilek, çikolata, buğday-kepek, fındık, pancar, çay, kola ve kakaonun başı çektiği oksalattan zengin besinleri diyetinizden çıkarın.
  • Oksalat miktarının yüksek olduğunu bildiğiniz bir besini yemek zorunda kalırsanız, yemeden önce ve yedikten sonra birer bardak su içmek faydalıdır.
  • Yüksek dozlarda C vitamini almayın.
  • Giysilerinizi gözden geçirin ve sıkı olanları giymemeye özen gösterin.
  • Yatmadan önce yemek yemeyin.

Mide yanması ve kazınmasını yatıştırmak için yapılması gerekenler

  • Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz.
  • Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz. Ancak bu çayları yatmadan hemen önce içmeyin.
  • Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23