• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Maymun çiçeği için PCR mı alınıyor? Maymun çiçeği tanısı nasıl konur?

Yeniakit Publisher
2022-07-27 15:24:00 -
Maymun çiçeği için PCR mı alınıyor? Maymun çiçeği tanısı nasıl konur?

Maymun çiçeği için PCR mı yapılıyor? Koronavirüs salgını bitmeden bir salgın hastalık daha başladı. Mayıs ayı itibariyle İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede maymun çiçeği hastalığı görüldü. Ülkemizde de görülen hastalığın belirtileri kadar tanısının nasıl konduğu da araştırılıyor. Maymun çiçeği için kan tahlili mi PCR mı yapılıyor?

Maymun çiçeği vakaları ülkemizde de görülüyor. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeğine yönelik rehber yayımladı. Peki, maymun çiçeği vakası nasıl hangi testle tespit ediliyor?

Maymun çiçeği için PCR mı alınıyor? Maymun çiçeği tanısı nasıl konur?

Göz önünde bulundurulması gereken klinik ayırıcı tanı, suçiçeği, kızamık, bakteriyel cilt enfeksiyonları, uyuz, sifiliz ve ilaca bağlı alerjiler gibi diğer döküntülü hastalıkları içerir.

Döküntü öncesindeki lenfadenopati, maymun çiçeğini, suçiçeği, kızamık ve çiçek hastalığından ayırt etmek için klinik bir özellik olabilir.

Maymun çiçeği hastalığından şüpheleniliyorsa, cilt lezyonlarından – vezikülün üst kabuğu veya veziküllerden ve püstüllerden gelen sıvıdan ve kuru kabuklardan elde edilen örneklerin PCR çalışması ile tanı kesinleştirilir.

Maymun çiçeği virüsünün doğrulanması örneğin kaynağına ve kalitesine bağlıdır. Bu nedenle alınan örnekler ulusal ve uluslararası gerekliliklere uygun olarak paketlenmeli ve gönderilmelidir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), doğruluğu ve duyarlılığı göz önüne alındığında tercih edilen laboratuvar testidir.

Diğer tanısal testler arasında virüs izolasyonu (memeli hücre kültürlerinde), elektron mikroskobu, ELISA ve immünofloresan antikor testi vardır (CDC ELISA IgM ve IgG testi geliştirmiştir)

Orthopoxvirüsler serolojik olarak çapraz reaktif olduğundan, antijen ve antikor saptama yöntemleri, maymun çiçeğine özgü doğrulama sağlamaz. Bu nedenle, kaynakların sınırlı olduğu durumlarda tanı veya vaka incelemesi için seroloji ve antijen saptama yöntemleri önerilmez. Ayrıca çiçek hastalığı eradikasyonu öncesinde aşılanmış olanlarda aşı yanıtı nedeniyle seroloji çalışması önerilmez.

Test sonuçlarını yorumlamak için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç duyulur:

a) ateşin başlangıç tarihi,

b) döküntünün başlangıç tarihi,

c) örneğin alındığı tarih,

d) bireyin mevcut durumu (döküntü aşaması)

e) doğum tarihi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23