Mangal sağlığımıza zarar verebiliyor. Peki neden? Nelere dikkat etmek gerekir? Cevaplar haberimizde...
Mangal Türk milletinin vazgeçilmezidir. Sıcak havalarda yapılan piknikler dışında sevenleri soğuk havalarda bile mangaldan vazgeçmez. Ancak uzmanlar mangal yaparken sıkça yaptığımız hataların sağlığımızı olumsuz etkilediğini söylüyor.
Mangalda kullandığımız kömür kanserojen maddeler içerir ve bu maddeler ateş ve dumanla birlikte ızgaradaki yiyeceklere bulaşabilir. Kömür ateşinin kor şeklinde olmasını sağlayarak bu riski azaltabilirsiniz.
Yüksek ateşte et pişirmek etin dışının pişip içinin çiğ kalmasına sebep olur ve yüksek ateşte kanserojen maddeler ete daha rahat bulaşabilir. Bu yüzden etinizi kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirin.
Mangal tellerinizin temiz olmasına dikkat etin. Temizlemek için ise soğan kullanabilirsiniz.
Mangal yaparken kömür değil odun kullanın. Ayrıca ateş kor olmadan ızgaranızı ateşin üstüne koymayın.
Pişmiş etinizi çiğ etlerinizi koyduğunuz kaba koyarsanız, çiğ etteki bakteriler sizi zehirleyebilir. Bu yüzden temiz bir kap kullanmayı tercih edin.
Mangal yaparken yağlı et tercihi yapmayın. Çünkü yağ eriyip ateşe damladığında kanser toksinlerine dönüşür. Tavuğun da derisini alıp öyle ızgaraya koymalısınız.
Tüm bunlara dikkat etmezseniz mangal kanser olmanıza, bağışıklık sisteminizde sorun yaşamanıza, solunum yolu hastalıklarına, vücuttaki sıvı oranının azalmasına ve kısırlığa neden olabilir.