Malta humması, dalgalı ateş, terleme, halsizlik ve ağrı şeklinde kendisini belli eden bulaşıcı bir mikrobik rahatsızlık türüdür.
Malta humması nedir?
Malta humması, dalgalı ateş, terleme, halsizlik ve ağrı şeklinde kendisini belli eden bulaşıcı bir mikrobik rahatsızlık türüdür. Bu hastalık hayvanlar arasında yaygın olmakla birlikte insanlara da bulabilmektedir.
Malta hummasının nedenleri
Malta hummasının ortaya çıkmasındaki başlıca sebep Brucella cinsi bakterilerdir. Vücuda giren mikrop genel olarak kemik iliği, lenf düğümleri, karaciğer ve böbrek hücrelerine yerleşir.
Malta humması nasıl bulaşır?
- Hasta hayvan etinin iyi pişirilmeden tüketilmesi ile
- İnfekte çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketimi
- Solunum yoluyla
- Hasta hayvanın dışkısı veya plasentası ile direkt temas
Malta humması belirtileri nelerdir?
- Yüksek ateş
- Yorgunluk
- Aşırı terleme
- Kas, kemik ve eklem ağrıları
- Tütreme
- Bilinç bulanıklığı
Malta humması nasıl teşhis edilir?
Kan kültüründen brusella bakterisinin izole edilmesi ve serum aglütinasyon testi (SAT) ile malta humması teşhis edilir.
Malta hummasından nasıl korunulur?
- Ahır ve ağıllar temiz tutulmalı
- Hayvan pislikleri ortadan kaldırılarak dezenfekte edilmeli
- Hasta hayvanlardan ortadan kaldırılmalı
- Süt ve süt ürünleri denetimden geçirilmeli
Malta humması nasıl tedavi edilir?
Malta humması, uzun sürmesi karşın öldürücü bir hastalık değildir. Bu rahatsızlığa karşı ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Öte yandan eskiden malta hummasının aşısı yapılmışsa da tedavide büyük fayda görülmediği için bırakılmıştır.