• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Maliki sonunda pes etti

Yeniakit Publisher
2014-08-16 08:14:00 - 2014-08-15 21:45:26
Maliki sonunda pes etti

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum’un, Meclis Başkan Yardımcısı Şii Ulusal İttifakı üyesi Haydar el Abadi’ye hükümeti kurma görevi vermesine karşı çıkan Başbakan Maliki sonunda pes etti. Baskılara direnemeyen Maliki dün yaptığı açıklamada, “Irak’ın yüksek menfaatleri ve selameti için bu görevi değerli kardeşim İbadi’ye bırakıyorum” dedi. Görevinden çekildiğini açıklayan Maliki’ye ABD’den övgü ve teşekkür geldi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, görevinden çekildiğini belirterek, “Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak’ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi’ye bırakıyorum” dedi.

Maliki, lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekilleriyle yaptığı basın toplantısında, “Ey Irak halkı, ben hiçbir makam istemiyorum, benim makamım yalnızca sizin verdiğiniz mertebedir. Bu da benim için en yüce şeref ve onurdur. O yüzden buradan duyuruyorum, siyasi sürecin devam etmesi ve yeni hükümetin kurulmasının önünü açmak için, değerli Irak halkının selameti ve çıkarları için kendi adaylığımdan feragat ediyor ve başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak’ın yüksek menfaatleri ve selameti için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi’ye bırakıyorum. Onun yönetiminde bir asker olarak yer alacağım” diye konuştu.

Bundan sonra üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğini dile getiren Maliki, haksız bir şekilde suçlandığını savunarak, şunları söyledi: “Irak halkı ve siyasileri çok iyi biliyor ki daima hukuki sürece bağlı kaldım ve anayasayı uygulamaya gayret ettim. Irak’ın yüksek çıkarlarına göre hareket ettim. Kanuni ve hukuki mekanizmaları işlettim. Ben şahsi olarak açık bir şekilde hedef alındım. Sadece anayasayı işlettiğim için koltuğumdan ayrılmak istememekle suçlandım. Sadece hakkımı ve demokrasiyi savundum. Hakkım olanı istediğim için meseleyi Irak Federal Mahkemesi’ne taşıdım. Fakat hiçbir şekilde kanın dökülmesini istemiyorum.”

BEYAZ SARAY’DAN ÖVGÜ

Öte yandan Beyaz Saray, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin görevinden çekilme kararını övgüyle karşıladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün Iraklılar, ülkelerini birleştirme yolunda ileriye doğru yeni bir büyük adım attı. Başbakan Maliki’yi, Irak anayasasına uygun yeni bir hükümet kurma çabalarında başbakan adayı Haydar el-İbadi’yi destekleme kararından dolayı takdir ediyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin görevden çekilme kararının “önemli ve onurlu” bir karar olduğu, Irak’ta tarihi ve barışçıl bir iktidar değişiminin zeminini hazırladığını belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23