• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Macron'a büyük şok! Ayaklandılar

Yeniakit Publisher
2021-01-21 17:21:00 -
Macron'a büyük şok! Ayaklandılar

Yıllarca Afrika ülkelerini sömürü haline getiren Fransa, son dönemde kara kıtada büyük bir hüsrana uğruyor. Kıtanın önemli ülkelerinden biri olan Mali'de halk, Fransız askeri varlığını protesto etmeye başladı.

Mali halkı, ülkedeki Fransız askeri varlığını protesto etmek için başkent Bamako'da sokaklara döküldü.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, dün başkent genelinde düzenlenen gösterilere çok sayıda kişi katıldı. Güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, protestocular eylemlerine devam etti.

Protestocuların bir kısmı ise eylemlere motosiklet konvoylarıyla katıldı. Birçok farklı yoldan başkentin ana meydanına çıkan protestocular gösterileri sürdürdü. Bamako'da bir süredir Fransız varlığına karşı sürdürülen protestolar, koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı.

"Fransa çekilmenin yollarını arıyor"

8'inci yılında giren savaşta aldığı başarısız sonucun ardından Fransa'nın, Mali'den çekilmenin yollarını aradığı ifade ediliyordu.

Fransa, 2013 yılında Mali'nin büyük bir kısmını kontrol altına alan gruplara müdahale etme amacıyla Mali'ye askeri müdahalede bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Geçen süreç içerisinde elle tutulur bir kazanım elde edemeyen Fransa, cihat yanlısı grupların yayılmasına da engel olamadı.

AFP'nin aktardığı habere göre Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaşın Afganistan gibi uzun süreli bir bataklığa dönüşmesinden endişe ederek, ülkeden çekilmenin yollarını arıyor. Muhalif partiler de Fransa'nın ülkedeki varlığının anlamsız olduğunu savunarak, Mali'den çekilmenin gerektiğini savunuyor. Savunma Bakanı Florence Parly de bu hafta verdiği bir röportajda, "ülkede sonsuza kadar kalamayacaklarının" altını çizdi.

Fransa şimdiye kadar Mali'de resmi rakamlara göre 50 asker kaybetti. Bunun yanı sıra büyük çapta maddi ve askeri kayıp da verildi.

Fransa'nın Mali'deki geçmişi

Mali, 19'uncu yüzyıldaki sömürge yarışında, birçok diğer Batı Afrika ülkesi gibi Fransa tarafından sömürgeleştirildi.

20'nci yüzyılın ortasına kadar Fransız sömürgesi olarak kalan ülke, 1960 yılında bağımsızlığını ilan etse de, ilerleyen yıllarda bölgedeki diğer ülkelerin kaderini paylaştı.

Eski sömürgeci devletler, genç Afrika ülkeleri üzerindeki etkinliklerine bağımsızlık ilanlarının ardından da devam etti.

1960'ın ardından darbeler ve iç sorunlarla geçen yıllarda Mali'da Fransız etkisi hiç azalmadı.

1990'larda demokratik ortama geçilirken, Fransa kimilerine göre 'perde arkasından' Mali'yi yönetmeye devam etti.

Mali'ye yönelik askeri harekat

Mali ve çevresinde cihat yanlısı ve ayrılıkçı hareketler, 2011 yılının sonlarına doğru faaliyetlerini artırdı.

Kısa bir süre içinde ülkenin yaklaşık üçte ikisini kontrol altına alan gruplar başkent Bamako'ya yaklaştı.

El Kaide bağlantılı grupların bölgedeki varlığı günden güne artarken, Fransa Mali'ye yönelik askeri harekatını 11 Ocak 2013 tarihinde başlattı.

Ancak Fransız askerleri ve yerel güvenlik güçlerinin bu gruplara karşı kapsamlı harekatı beklendiği gibi bir kapsamda gerçekleşmedi.

"Fransa'nın Afganistan'ı"

Bazı hava saldırıları ve nokta operasyonlarda El Kaide bağlantılı üst düzey isimler hedef alınsa da grupların dağınık yapısı, kendilerine karşı yapılan saldırıları görece olarak etkisiz kılıyor.

Bu durum özellikle Batı basınında "Fransa Mali'de hayalet savaşçılara karşı savaşıyor" ve "Mali Fransa'nın Afganistan'ı haline geldi" gibi yorumlara sebep oldu.

Fransa, Mali'de harekatın başladığı tarihten bugüne kadar resmi rakamlara göre 38 asker kaybederken, yerel güçlerin kayıpları ise binlerle ifade ediliyor.

Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'in katılımıyla oluşturulan ve ülkede Fransa'nın yanındaki en aktif yerel güç olan G5 Sahel oluşumu her geçen gün kayıp vermeye devam ediyor.

El Kaide'nin yeniden organize oluşu

Fransa müdahalesinin ardından Mali kuzeyindeki çöl bölgelerine ve sınır hatlarına çekilen El Kaide bağlantılı gruplar, bir süre sonra yeniden organize oldu.

2017 yılının Mart ayında bu gruplar kapsamlı bir birleşmeye gitti.

Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) adı altında gerçekleştirilen birleşim, bölgede var olan tüm El Kaide bağlantılı grupları bir araya getirdi. Bu gruplar arasında Ensaruddin, El Murabitun, Macina Özgürlük Cephesi ve İslami Mağrip El Kaidesi'nin Sahra kolu bulunuyordu.

Bu birleşimin ardından Batı Afrika bölgesinde ve bilhassa Mali özelinde saldırılar daha kapsamlı, daha organize ve daha sık hale geldi.

Özellikle Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Tessalit, Gao, Kidal gibi bölgelerde ve ülkenin orta kesimindeki Mopti çevresinde saldırılarını artıran grup karşısında Fransa öncülüğündeki güçlerin kayıpları günden güne arttı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23