• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Libya'da sıcak gelişme! Harekete geçiliyor

Yeniakit Publisher
2020-06-23 13:06:00 - 2020-06-23 13:44:58
Libya'da sıcak gelişme! Harekete geçiliyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Libya'daki insan hakları ihlallerine yönelik önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bölgeye acil olarak gönderilmesi planlanan soruşturma ekibi, Hafter ve destekçilerinin işlediği suçları belgeleyecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Libya'da işlenen insan hakları ihlallerini soruşturulmasını öngören tasarıyı kabul etti.

BM İnsan Hakları Konseyi, Libya'da 2016'dan bu yana işlenen insan hakları ihlallerini soruşturulmasını öngören tasarıyı kabul ederek, bu görev için Libya’ya soruşturma misyonu gönderme kararı aldı. Tasarı, oylama yapılmadan ortak konsensüsle kabul edildi.

Libya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tamim Baiou, kararın ‘Libya için bir dönüm noktası’ olmasını umduğunu belirtti.

Tasarı görüşülmedi

Afrika Birliği Örgütü (ABÖ), İnsan Hakları Konseyi’nin Mart’ta düzenlediği 43’üncü oturumda ilgili karar tasarısını kurula sundu ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tasarı görüşülemedi.

Libya’da işlenen tüm şiddet eylemlerinin kınandığı tasarı metninde, Libya cezaevlerinde işkence ve diğer ihlallere yönelik haberlerden duyulan endişe dile getirildi. Tasarıda ayrıca BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’ten ‘acilen bir soruşturma misyonu kurarak Libya’ya göndermesi’ talep ediliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Soruşturma misyonunda yer alan uzmanlar bir yıl süreyle ‘Libya’da 2016’nın başından bu yana bütün tarafların Uluslararası İnsan Hakları Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukuk alanında yaptığı ihlalleri belgeleme’ görevini yerine getirecek.

"Önemli bir adım"

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Heba Morayef, konuyla ilgili açıklamasında, “Soruşturma misyonu, Libya'daki korkunç suçları yıllardır körükleyen dokunulmazlığın yaygınlaşmasına son verme yönünde atılmış uzun zamandır beklenen önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Eric Goldstein, “Şu anda önemli olan, İnsan Hakları Konseyi'ndeki devletlerin, bu yeni komisyonun görevlerine yerine getirebilmesi için gerekli desteği ve ilk bir yıllık görev süresinden sonra gerektiği takdirde görev süresini uzatmayı sağlamak için çalışmalarıdır” dedi.

Karar tasarısına göre, uzmanların, Eylül ayında yapılması beklenen İnsan Hakları Konseyi 45’inci oturumunda çalışmaları hakkında sözlü rapor sunmaları ve Mart 2021’de çalışmalarını tam rapor haline getirmeleri gerekiyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

MErt

Resimle haberin ne alakasi var? 

hunkartensi

çok iyi olacak kimin kirli çamaşırı varsa ortaya dökülsün ki dünya öğrensin pisliklerin örtülemeyeceğini mutlaka bir gün ortaya çıkarılacaktır yapılanlar en azından Libya halkı birazda olsa rahat nefes alabilecektir aileler parçalanmış insanlar oralarda yok kendiniz ailenizden uzunca bir süre haber alamayınca neler hissettiğinizi düşünün bu Libya gibi uzun yıllar sürse ne yapardınız en azından bu araşırmalar sonucunda kimin öldüğü kimin yaşadığı ortaya çıkacaktır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23