Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Libya Meclisi’nin Tobruk’ta toplanmasını kabul etmek mümkün değil” şeklindeki sözleriyle başlayan Libya ile Türkiye arasındaki karşılıklı açıklama bombardımanına noktayı Libyalı devrimciler koydu. Fecr-i Libya Operasyonu Resmî Sözcüsü Muhammed el-Ğaryanî, Libya’dan Akit’e yaptığı açıklamada “Biz Türkiye’ye müteşekkiriz. Libya gerçeğini gören Erdoğan’dan yüzde yüz razıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni görevini devralmasının ardından Katar merkezli yayın yapan El-Cezire Kanalı’na verdiği röportajda söylediği “Libya Meclisi’nin Tobruk’ta toplanmasını kabul etmek mümkün değil” şeklindeki sözleri halen cephede savaş vermekte olan devrimcilere büyük moral verirken, karşı devrimcilerde ise büyük hüsran oluşturdu.
Erdoğan’ın açıklamasının ardından Tobruk’ta, cuntacı general Halife Hafter’in gölgesi altında toplanan Meclis’ten yapılan açıklamada “Erdoğan’ın ‘Libya Meclisi’nin Tobruk’ta toplanmasını kabul etmek mümkün değil’ sözleri Libya’nın içişlerine açıktan açığa karışmadır” denilerek tedirginlik açıkça ortaya konulurken, bu açıklamanın hemen ardından devreye giren Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Türkiye’nin Libya’daki 17 Şubat Devrimi’ni destekleyenlerin başında geldiği ifade edilerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın samimiyetinden ve kardeş Libya halkına yönelik duygularından şüphe edilmesi ve sözlerinin çarpıtılıp sorgulanmaya yeltenilmesi en hafif tabiriyle haksızlıktır ve kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.
SÖZCÜ ĞARYANİ: LİBYA HALKI TÜRKİYE’DEN RAZI
Halen başta Trablus olmak üzere pek çok cephede savaş veren Fecr-i Libya (Libya’nın Şafağı) Operasyonu Resmi Sözcüsü Muhammed
El-Ğaryani, Libya’nın 3’üncü büyük şehri Mısrata’dan Akit’e konuştu. Libya halkını Tobruk’taki vekillerin değil, Fecr-i Libya güçlerinin temsil ettiğini söyleyen sözcü el-Ğaryanî, Türkiye’ye ve Erdoğan’a müteşekkir olduklarını belirterek “Libya’ya uluslararası müdahale çağrısı yapan güç Türkiye değil, bizzat Tobruk’ta toplanan vekillerdir” dedi.
Akit muhabirine konuşan Fecr-i Libya operasyonu sözcüsü Muhammed el-Ğaryanî, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Türkiye ve Tobruk’tan yapılan karşılıklı açıklamaları izliyoruz. Libya’ya uluslararası müdahale çağrısı yapan güç Türkiye değil, bizzat Tobruk’ta toplanan vekillerdir. Tobruk’ta illegal bir şekilde toplanan Meclis’i tanımayan Türkiye’nin izlediği tutum ise oldukça açıktır. Bu durum da Türkiye için garip bir durum değildir. Biz Türkiye’ye müteşekkiriz. Libya gerçeğini gören Erdoğan’dan yüzde yüz razıyız” diye konuştu.
“DEVRİMCİLERİ TÜRKİYE ÖLDÜRMÜYOR”
“Türkiye’nin, Libya’da bir makam arayışı içinde olmadığını, bilakis Libya’da istikrar beklentisi içinde olduğunu biliyoruz” diyen sözcü el-Ğaryanî, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’yi gizli bir ajandası olmakla suçluyorlar ama asıl gizli ve başka bir ajandası olanlar Tobruk’takilerdir. Libyalı devrimcileri Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve diğer ülkelerden aldıkları silahlarla öldürüyorlar. Biz ise Türkiye’den bir tane silah almış değiliz.”
