• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kur simsarlarına geçit yok! Ateşi düşürecek adımlar

Yeniakit Publisher
2018-05-17 07:48:00 -
Kur simsarlarına geçit yok! Ateşi düşürecek adımlar

Dün dolar 4.5011’i, Euro ise 5.3120 ile yeni bir rekora imza attı. 25 Nisan’da faizleri 50 baz puan artıran Merkez Bankası’nın piyasalara müdahalesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MB Başkanı Çetinkaya ve ekonomi kurmayları ile bir araya geldi. Doların ateşi kısmen de olsa düştü.

Dış piyasaların etkisiyle piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Dolar ve Euro dün yeni rekora imza attı. Dün 4.50’yi aşarak yeni tarihi zirvesine ulaşan dolar/TL’deki hareketlilik ‘Merkez Bankası’ etkisiyle arttı. Merkez Bankası’nın “Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” açıklaması ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile görüşeceğinin piyasa yansımasıyla doların ateşi düşmeye başladı. Görüşmede piyasanın ateşini düşürecek önlemler ele alınırken, öğle saatlerinde 4.5011 TL’yi gören dolar, 4.4070’e kadar geriledi. Gün içinde 5.3120 TL’ye çıkan Euro ise 5,2020 TL’ye geriledi.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı devam ederken, piyasada gözler Merkez Bankası’na çevrildi. 7 Haziran öncesi Merkez Bankası’ndan bir hamle gelip gelmeyeceği merak edilirken pusuda bekleyen faiz lobisinin yeni bir artırım beklentisi içinde olduğu belirtiliyor.

DIŞ ETKİLER ARTIŞI KÖRÜKLÜYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uzmanlar TL’de son dönemde yaşanan değer kaybının sebepleri arasında; dolardaki küresel değer kazancı, Ortadoğu’da artan gerilim, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuyla ilgili açıklamaları, ABD faizlerinin yüzde 3’e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı sıralıyor.

PİYASA ÇOK OYNAK

Mehmet Develioğlu (İTO Meclis üyesi): Dövizin TL karşısında değerinin artması en çok döviz üzerinden borçlu olan ticaret erbaplarını etkiliyor. Ayrıca ihracat ürünlerindeki ham madde girdilerinde maliyetler artmış durumda. Bu oynaklığın devam edeceği kanaatindeyim. Bu süreçte hepimizin direnç göstermesi gerekiyor. Çünkü şu anda Türkiye’yi dış mihrakların istemediği bir iktidar yönetiyor. 24 Haziran’a kadar bunun dozunu artırmak için de ellerinden geleni yapacaklar.  Hükümet ile iş dünyasının bu konuda acil olarak bir tedbirler dizisini gündeme getirmesi gerekiyor. 

Burçak Gezgin (Yatırım uzmanı): Dövize her seviyede talep var. Özellikle Türkiye’nin kısa vadeli borç ödemeleri ve özel sektörün borç ödemeleri için dövize talep geliyor. Cumhurbaşkanının, bakanların, Merkez Bankası’nın bu konudaki en ufak açıklamalarda bile dövizde aşağı yönlü bir harekete yol açıyor. Yüksek seyreden enflasyon karşısında faiz artışı bekleniyor. Türkiye’nin yatırım çekebilmesi için yüksek enflasyondan kurtulması gerekiyor.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23