• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KPSS’ye inceleme

Yeniakit Publisher
2015-01-17 08:06:00 - 2015-01-16 23:11:51
KPSS’ye inceleme

ÖSYM Başkanı Demir, KPSS soruşturmasına dair yaptığı açıklamada, sadece 2010 öncesi değil, sonrasında yapılan sınav sonuçlarını da inceleyeceklerini, olağandışı sonuca ulaşılması halinde, o adayları yeniden sınava tabi tutacaklarını söyledi.

ANKARA - ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2010’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda (KPSS) kopyaya ilişkin yürütülen soruşturmaya dair, “Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı, ihbarı biz son derece ciddi, titiz olarak alıyoruz. İncelemelerimiz, sadece 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonrasındaki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız” dedi.

Demir, yaptığı açıklamada, 2010 KPSS’de kopya gerekçesiyle eğitim bilimleri sınavının iptal edildiğini ve sınava ilişkin soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğünü hatırlattı.

Kopya tartışmalarının büyük bir kısmının da 2010 ve önceki yıllara ait sınavlara ilişkin olduğunu dile getiren Demir, “Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı, ihbarı biz son derece ciddi, titiz olarak alıyoruz. Bunları, gerekli verileri, bilgileri ilgili makamlara iletiyoruz. Fakat tabii ki incelemelerimiz sadece 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonraki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız. Hak ve adaleti zedeleyen her türlü unsuru ortadan kaldırmak adına incelemelerimizi yapacağız” diye konuştu.

Sınavlarda herhangi bir olağandışı durum söz konusuysa bunları yeniden gündeme getirilmesi, haksız kazanımlarla elde edilen hakların geri alınması konusunda her türlü yasal imkanın bulunduğuna işaret eden Demir, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İNCELEME SÜRÜYOR

Gerek 2010 KPSS gerekse 2012 adli yargı sınavlarına ilişkin yürütülen soruşturmaların bir an önce sonuçlandırılmasını ve burada haksız kazanım elde edenlerin gerekli cezayı almasını istediklerini kaydeden Demir, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı pek çok sınavı bu kapsamda inceliyor. KPSS de onlardan bir tanesi, inceleme sürüyor. Biz de bütün desteği veriyoruz” dedi.

Savcılığın bazı sınavlarda, adayların ne kadar doğru, ne kadar yanlış yaptığı, hangi soruları doğru, hangilerini yanlış cevapladığına kadar tüm verileri talep ettiğini dile getiren Demir, “Diğer bazı sınavlarda da Türkiye bazında değerlendirmeleri, il bazındaki değerlendirmeleri ve bölge bazındaki değerlendirmeleri, adres esasına göre değerlendirmeleri, hepsini bizden talep etti. Biz de o verileri verdik. 2010 ağırlıklı olarak. Ama zaman içerisinde başka sınavlarda gündeme gelirse bunları da vermekten mutluluk duyarız” şeklinde konuştu.

OLAĞANDIŞI SONUÇ ALANLARA YENİDEN SINAV TALİMATI

ÖSYM’nin her adayın sınavlarını ayrıntılı incelediğini belirten Demir, şunları kaydetti:
“Arkadaşlarıma şu talimatı verdim. Bazı sınavlar öncelikli olmak üzere aynı sınavlara farklı zamanlarda girmiş ve olağandışı gelişmeler kaydetmiş olanları çıkarın, bunları yakından inceleyelim ve haksız kazanım varsa bunu tespit edelim. ÖSYM’ye Türkiye’nin eğitim bankası diyebilirsiniz. Çünkü tüm eğitim bilgileri, başarıları, puanları ÖSYM’de mevcut. Olağandışı bir kazanım, olağan dışı bir sınav sonucu varsa incelenmesi gerekir. Bunu şu anda gündeme getiriyoruz. Bazen bu belki yeniden sınava davet etme şeklinde olacak. Yasa buna müsaade etmektedir. Bazen de bunlar hakkında suç duyurusunda bulunma olacaktır ve yasal takibi yapmak durumunda olacağız ve yapacağız.”
Demir, sınavları alın teriyle kazanan kişilerin de mağdur edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. (A.A)

YGS’YE BAŞVURULAR PAZARTESİ BİTİYOR

ANKARA - Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve üniversitelere sınavsız geçiş için başvurular 19 Ocak Pazartesi, sınav ücreti yatırma işlemi 20 Ocak Salı sona erecek. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular 2 aşamadan oluşacak. Birinci aşamada, aday bilgileri  ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenecek ve onay kodu sisteme girilecek. İkinci aşamada ise sınav ya da sınavsız geçiş ücreti yatırılacak.

ÖSYS başvuru işlemlerinde yapılan değişiklikle YGS veya sınavsız geçiş ücreti, başvuru işlemi yapıldıktan sonra yatırılacak. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde YGS veya sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacak.

Adaylar, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 50, sınavsız geçiş için 15 lira yatıracak.

Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacak.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak “https://ais.osym.gov.tr” adresinden yapacak. Diğer tüm adaylar ise başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinin herhangi birinden gerçekleştirecek.

BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN 20 OCAK SON GÜN

Başvuru ücreti ödeme işlemleri 20 Ocak’ta, bankadan ödeme yapacak adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için saat 23.59’da sona erecek. Süresi içerisinde başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların, başvuruları tamamlanmamış sayılacak.

SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİ HAFTA SONU DA AÇIK

Öte yandan; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), kapsamında ÖSYM sınav koordinatörlükleri üniversite başvuruları için hafta sonu da saat 09.00-17.00 arasında açık tutulacak.     

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23