• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kırım’da kritik gelişme

Yeniakit Publisher
2014-03-12 09:01:03 - 2014-03-12 09:01:03
Kırım’da kritik gelişme

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde geçen hafta Rusya’ya bağlanma kararı alan Moskova yanlısı parlamento, dün yapılan oylama sonucunda bağımsızlık ilan etti.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kırım hızlı adımlarla Rusya’ya doğru ilerliyor.  Rusya yanlısı Kırım parlamentosundan dün Moskova’ya birleşme yönünde bir adım daha geldi. Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin ve Sivastopol kentinin bağımsızlığına ilişkin deklarasyon kabul etti.   Parlamentonun basın servisinden yayımlanan açıklamada, bugünkü oloğanüstü toplantıda Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Bildirisinin görüşüldüğü bildirildi. 16 Mart’ta yapılacak referandum için gerekli olduğu ileri sürülen Bağımsızlık Bildirgesi’ne 78 milletvekilinin kabul oyu verdiği belirtildi.

BAĞIMSIZLIK BİLDİRGESİ

Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri Bağımsızlık Bildirisi şöyle:

“16 Mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, Kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir.

Kırım Cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik ve dini dirlik ve düzenliği koruyacağını taahhüt ediyor.

Kırım Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun yeni federal birimi olarak Rusya Federasyonu’na dahil edilmesi talebiyle müracaat edecek.”

KOSOVA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Halkların kendi kaderini tayin etme hakkını öngören Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve diğer bazı uluslararası anlaşmaların dayanak gösterildiği bildiride, BM Uluslarası Mahkemesi’nin, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmediği yönündeki kararı da hatırlatıldı.

RIFAT ÇUBAROV: REFERANDUMA KARŞIYIZ

Öte yandan; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Kırım parlamentosunun aldığı bağımsızlık kararını olumsuz karşıladıklarını ve bu kararın sorunları daha da zorlaştırabileceğini söyledi.  Çubarov, 16 Mart’ta yapılacağı açıklanan referanduma karşı olduklarını ve boykot edeceklerini belirtti. Çubarov, parlamentoda Kırım Tatarlarına yönelik alınan kararları ise iyi bir sinyal olarak gördüklerini belirtti.

DAVUTOĞLU'NDAN 'KIRIM' ÇAĞRISI

Karayip Topluluğu Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından St. Vincent ve Grenadinler’deki temaslarına ve Kırım’daki gelişmelere ilişkin Türk basın mensuplarına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım’daki gerilimin düşmesi için çalıştıklarını vurgulayarak, “Elimizden gelen bütün diplomatik imkanları kullanarak bu tansiyonun düşmesi ve Kırım krizinin uluslararası hukuka uygun bir şekilde, ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesi etrafında çözüme kavuşturulması için yoğun bir çaba içindeyiz” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23