• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kardeşlikte sınır yok

Yeniakit Publisher
2014-09-27 08:14:00 - 2014-09-26 22:26:19
Kardeşlikte sınır yok

Türkiye, sığınmacıların yaralarını “el birliğiyle” sarıyor. AFAD sığınmacıların barınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken, başta Türk Kızılayı ve İHH olmak üzere bölgedeki STK’lar Suriyeli Kürtlere sıcak yemek ulaştırıyor.

ŞANLIURFA - Başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok yardım kuruluşu ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtler için seferber oldu. Rakka’ya bağlı Tel Abyad ile Halep’e bağlı Aynel Arap (Kobani) bölgesi arasında, IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, çareyi Türkiye’ye sığınmakta buluyor.

Çatışmalar nedeniyle son bir haftada Kobani’den Türkiye’ye yaklaşık 150 bin Suriyeli Kürt giriş yaptığı belirtildi. AFAD’ın Suruç ilçesindeki Yumurtalık mevkinde oluşturduğu alandan geçen sığınmacılardan 215’i tedavi edildi. Sığınmacıların barınmaları için 9 bin 800 kişilik alan oluşturulurken, AFAD’ın 24 bin kişilik çadır kent kurma çalışmaları devam ediyor.

TÜRK KIZILAYI’NDAN SICAK YEMEK

Türk Kızılayı da sınırdan geçen sığınmacıların acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Görevliler, Türkiye’ye geçişi sağlanan Suriyelilere su ve bisküvi ikramında bulunuyor.  Kimsesi olmayan ve geçici olarak okul, düğün salonu ve cami gibi merkezlere yerleştirilen Suriyeliler için de Türk Kızılayı, üç öğün sıcak yemek çıkarıyor.

Kızılay ekipleri, geçişlerin devam ettiği sınır bölgeleri ile ihtiyaç sahiplerinin geçici olarak yerleştiği Suruç’taki yerlerde su ve gıda dağıtımlarına devam ederken, bölgeye kurulan mobil mutfak ünitesinde üretilen 10 bin kişilik sıcak yemek, mobil ikram araçları ile ilçenin dört köşesindeki misafirlere ulaştırılıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de günde 5 bin kişiye çorba, 4 bin kişiye ise kumanya dağıtıyor. Bölgede, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürülüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Kızılayı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı toplam 2 bin 195 personel görev yapıyor.

İHH SAĞLIKHİZMETİ SUNUYOR

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ise bölgeye gönderdiği iki mobil aşevi ile günlük 10 bin kişiye sıcak yemek ulaştırıyor. İHH ayrıca Uluslararası Doktorlar Birliği ile ortaklaşa mobil sağlık TIR’ında sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Suruç YİBO, ilçe merkezi ve yakın köylerde Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Sığınmacılara ayrıca gıda kolisi ve battaniye dağıtımı da yapılıyor.

Ülkenin çeşitli illerindeki sivil toplum kuruluşları da bölgedeki sığınmacılara destek olmak amacıyla yardımlarda bulunuyor.

 Bu arada Suriye vatandaşları için tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini yürüten Türk Kızılayı, operasyonun başladığı tarihten bugüne 693 milyon 236 bin 629 lira değerinde yardım malzemesini Suriye’ye gönderdiği belirtildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23