• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karamollaoğlu kafasıyla ne Süleymaniye yapılırdı ne de Sultan Ahmed!

Yeniakit Publisher
2019-04-13 12:43:00 - 2019-04-13 14:28:14
Karamollaoğlu kafasıyla ne Süleymaniye yapılırdı ne de Sultan Ahmed!

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun ‘akılsızlık’ olarak nitelediği Çamlıca Camii’nde vatandaşlar tıklım tıklım saf tutuyor. Karamollaoğlu, 16 milyonluk şehirde 60 bin kişi kapasiteli camiden rahatsız olurken; ecdat, nüfusun on binler ve yüz binlerle ifade edildiği dönemlerde İstanbul’a Fatih, Sultan Ahmet ve Süleymaniye gibi devasa ve ihtişamlı camiler bıraktı.

 yeniakit.com.tr 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Çamlıca Camii’ni hedef alan  sözleri sosyal medya ve siyasi partilerden pek çok tepki alırkenen güzel cevabı geçtiğimiz Cuma namazında camii tıka basa dolduran müminler verdi. Karamollaoğlu’nun “Hangi akıllının başına Çamlıca Tepesi'ne 60 bin kişilik cami yapmak gelir ya? Bir kere doldursunlar ellerini öperim” şeklindeki sözlerine AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Saadet Partisi CHP’nin 7’nci oku oldu” sözleriyle eleştirirken, Karamollaoğlu’ndan kamuoyu özür dilemesini bekliyor.

Yeni Akit, İstanbul’un sembolü olmuş, bazı selâtin camilerinin kapasitesini ve yapıldıkları yıllardaki ihtiyacı araştırdı. Bugün 16 milyon nüfuslu İstanbul’da şehrin en önemli ve sembol noktalarından biri olan Çamlıca Tepesi’ne yapılan cami gibi, Osmanlı Devleti’nde de pek çok sembol noktaya nüfusun on binler ve yüz binlerle ifade edildiği bir dönemde bile nice haşmetli camiler konduruldu.

Fethe sembol Fatih Camii

İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmed’in de külliyesi içinde medfun bulunduğu Fatih Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye... Aynı anda on binlerce kişinin namaz kılabileceği şekilde tasarlanan cami yapıldığında İstanbul, henüz yeni fethedildiğinden İstanbul’un Müslüman nüfusu ancak on binlerle ifade ediliyordu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

500 bin nüfusluk İstanbul'a 14 bin kişilik Süleymaniye Camii

İstanbul’un en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın padişahlığı döneminde, bu esere “kalfalık eserim” diyen Mimar Sinan tarafından yapıldı ve 1558 yılında açıldı. İstanbul’un en önemli noktalarından birine yapılan cami, mimarları aciz bırakan mimarisi ve büyüklüğüyle dikkat çekiyor. 16. Yüzyılda İstanbul’un nüfusu sadece 500 bin kişi ile sınırlıyken, büyük paralar harcanarak yapılan camide toplam 14 bini aşkın kişi aynı anda secdeye gidebiliyor.

17. yüzyılda 70 bin kişilik cami yapıldı

İstanbul'u ziyaret eden yerli yabancı herkes tarafından hayranlıkla izlenen ve şehrin önemli simgelerinden biri olan Sultanahmet Camii, Osmanlı Sultanı I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 tarihleri arasında yaptırıldı. Osmanlı Devleti’nin görkemini yansıtan cami, 2650 m² alana kurulu ve 70 bin kişilik kapasitesi var. Oysa caminin yapıldığı 17. Yüzyılda İstanbul nüfusu bir milyonu bulmuyordu.

16 milyonluk nüfusa 60 bin kapasiteli cami!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Çamlıca Camii’nin, CHP, FETÖ ve Kemalist kesimlerin yanısıra Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nu da rahatsız etmesi kamuoyunca anlaşılamıyor. 16 milyonluk Müslüman bir kentte 60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde açılan camiin bir İslam kentinde; İslam kültür, medeniyet ve mimarisini yansıtmasının ne gibi bir sakıncası olduğu sorusu cevap bulamıyor. Kamuoyu, Temel Karamollaoğlu kafasının Osmanlı’nın zirve noktasına çıktığı 15 ve 16. Yüzyıllarda yaşasa idi Fatih Camii, Sultan Ahmet Camii, Bursa Ulucamii, Selimiye Camii gibi yapılardan da rahatsız olup olmayacağını merak ediyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23