• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kadınların erişte telaşı

Asırlık hamur lezzetlerinden erişte, Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Ağrı'da da kadınların meşakkatli çalışmasının ardından kışın tüketilmeye hazır hale geliyor.

Yeniakit Publisher
2021-10-14 13:19:00 -
Kadınların erişte telaşı

Asırlık hamur lezzetlerinden erişte, Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Ağrı'da da kadınların meşakkatli çalışmasının ardından kışın tüketilmeye hazır hale geliyor.

Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünden kadınlar, sonbaharın gelişiyle bu yıl da kış sofralarını süsleyecek erişteleri imece usulü yapmaya başladı. Dere kenarlarındaki tarlalar ve geniş bahçelerde bir araya gelen kadınlar, bir gün önce yoğurdukları ve dinlenmeye bıraktıkları hamurla işe koyuluyor.

Yöre kadınları, hamuru makineden geçirerek elde ettikleri erişteyi, ağaçtan ağaca bağladıkları metrelerce uzunluktaki iplerin üzerine dizerek kurumaya bırakıyor.

Erişteler, güneşte kuruduktan sonra odun ateşi üzerine konulan sacda kavruluyor. Yanmaması için sürekli karıştırılan erişteler, paketlenerek kışın tüketilmek üzere hazırlanıyor. Kadınlardan 58 yaşındaki Sebile Demirci,  erişte yapmayı anneleri ve büyüklerinden öğrendiklerini söyledi.

Eriştenin daha çok kışın tüketildiğini ve çok sevildiğini ifade eden Demirci, şöyle konuştu:
"Annelerimiz erişteyi nasıl yaptıysa biz de onlar gibi yapıyoruz. Unu eleyip hamur yapıyoruz ve içine yaklaşık 60 yumurta bırakıyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra bir gün dinlendiriyoruz. Bugün de hava çok güzel, biz de komşularımızla erişte yapımına başladık. Künde haline getirdiğimiz hamuru makineden geçirip iplerin üzerine bırakarak kurutuyoruz. Erişteler yaklaşık bir saatte kuruyor. Daha sonra da yaktığımız ateşte kavurup eve götürerek pişiriyoruz. Havalar güzel olursa her sene bu mevsimde erişte yapmaya başlıyoruz. Ürettiğimiz eriştelerin bir kısmını İstanbul, İzmir ve Ankara'da yaşayan çocuklarımıza gönderiyoruz."

Kadınlardan 61 yaşındaki Çiçek Demirci de eskiden erişteyi bıçakla keserek yaptıklarını, son yıllarda ise herkesin makine kullanmaya başladığını belirterek, kışın haftanın bir günü evlerde erişte piştiğini söyledi.

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23