• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstikrarın anahtarı Türkiye

Yeniakit Publisher
2015-05-10 09:20:00 - 2015-05-09 22:25:57
İstikrarın anahtarı Türkiye

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’nın güvenliği bizim batı sınırlarımızda değil, doğu sınırlarımızda başlıyor. Bunu AB’nin tüm üyeleri ve organları çok daha iyi anlamalıdır. Diğer yandan Türkiye, AB’nin sadece siyasi değil, ekonomik istikrarının da anahtarı” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) yeniden küresel güç konumuna yakışır bir vizyon benimsemeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bunun için de genişleme müzakerelerini tutarlı, ilkeli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Bizim yeni Türkiye hedefimiz, asla AB’den bağımsız değildir” dedi.

Erdoğan, İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) “50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri” programında yaptığı konuşmada, bölgesel dinamiklerin hareketli olduğu bir dönemde 31 nolu Dış Güvenlik ve Savunma Politikası faslının açılmamış olmasını makul bulmadığını ifade etti.

AVRUPA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, yaşanan bölgesel ve uluslararası gelişmeler ışığında artık daha farklı bir şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek, “AB’nin hem küresel finans krizinin etkileri, hem de iç dinamiklerindeki kırılganlık sebebiyle Türkiye’ye her zamandan daha çok ihtiyacı vardır. Çünkü ülkemiz, kritik gelişmelerin yaşandığı çalkantılı bir coğrafyada olmasına rağmen gerek ekonomik performansı gerekse, siyasi istikrarıyla adeta bir güven ve huzur abidesi durumunda. Siyasette, dış politikada, ekonomide milletimizin arzularıyla örtüşen, hedefleriyle bütünleşen bir politika ortaya koyduk” diye konuştu.

Türkiye’nin komşularında yaşanan sıkıntıya ve çatışmaya rağmen büyümesini devam ettirdiğini, ihracatta rekorlar kırdığını ve büyük çaplı altyapı yatırımlarını sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, yüzde 4,7 olarak gerçekleşen Mart ayı sanayi üretiminin, Türkiye’nin büyümenin öngörülenin üzerinde olacağı konusundaki görüşü desteklediğini kaydetti.

GENİŞ KAPSAMDA ORTAK FAYDA

Erdoğan, AB’nin gerek siyasi çalkantılar gerekse içe dönük politikalar sebebiyle sürekli kan kaybettiğini belirterek, “Birliğin, yeniden küresel güç konumuna yakışır bir vizyon benimsemeye ihtiyacı var. Bunun için de genişleme müzakerelerini tutarlı, ilkeli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Türkiye-AB ilişkilerini kazan-kazan stratejisine dayalı olarak bugünlere getirdik. Aynı anlayışla devam ettirmek istiyoruz. Türkiye ve AB, dış politikadan ekonomik ve ticari ilişkilere, güvenlikten sınır yönetimine, istihdamdan göç politikalarına kadar geniş bir alanda ortak faydayı paylaşıyor. Avrupa’nın güvenliği bizim batı sınırlarımızda değil, doğu sınırlarımızda başlıyor. Bunu AB’nin tüm üyeleri daha iyi anlamalıdır. Türkiye, AB’nin sadece siyasi değil, ekonomik istikrarının da anahtarıdır. Türkiye’yi dışlamış bir AB’nin, bölgesel güç konumunu dahi muhafaza edemeyeceğine inanıyorum” dedi.

TASARIM YÜKSEKOKULUNU AÇTI

Erdoğan daha sonra İstanbul Fatih’teki Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, okulun yerinin eskiden askeri dikimhane olduğunu, mekanın tekrar aslına rücu ettiğini dile getirerek, okulda güzelliklerin ortaya konulacağını, Saraç’ın da bu konuda çok hassas olduğunu anlattı. Erdoğan, “Ülkemizde yıllık patent başvuru sayısı 12 yıl öncesine göre 11 kat artarak, 5 bine çıktı. Yıllık yerli buluş sayısı 8 bini aştı. 2014’te ülkemizde 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldı. Bu rakamla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa’da 2’nci, dünyada ise 4’üncü sıraya yükseldi. 2014’te 110 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi haline geldik. Kendimize bir hedef koyduk. Dedik ki ‘Milli bütçenin yüzde 2’sini buraya ayıracağız.’ Şu anda yaklaşık yüzde 1’i yakaladık” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Wyndham Grand Hotel’de düzenlenen İktisadi Kalkınma Vakfı’nın “50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri” Programı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sonunda Kale Grubu kurucusu ve onursal başkanı İbrahim Bodur’a plaket verdi. Programda, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer aldı. Erdoğan, programın ardından Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nun açılışını yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23