• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri?

Yeniakit Publisher
2020-01-27 23:30:00 -
İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri?

Elazığ Sivrice merkezli gerçekleşen 6,8 şiddetindeki depremin ardından İstanbul'da daha önce gündeme gelen büyük Marmara depremi ile ilgili merak edilen detaylar araştırılıyor. İstanbul'da depreme dayanıklı olan, deprem riski olan ilçeler merak konusu oldu. İstanbul'da oturanlar ise İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri? sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri?

Elazığ Sivrice merkezli gerçekleşen 6,8 şiddetindeki depremin ardından İstanbul'da daha önce gündeme gelen büyük Marmara depremi ile ilgili merak edilen detaylar araştırılıyor. İstanbul'da depreme dayanıklı olan, deprem riski olan ilçeler merak konusu oldu. İstanbul'da oturanlar ise İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri? sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası deprem riski olan ilçeler hangileri?

İstanbul deprem riski olan ilçeler hangileri?

AFAD ve Kandilli Rasathanesi, Elazığ'nın Sivrice ilçesinde 20:55'te 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin 6,75 kilometre derinlikte gerçekleştiği aktarıldı. Türkiye 2020 deprem haritası e-devlet sitesinde ise yer almakta. İşte İstanbul'da deprem riski olan ilçeler ve İstanbul zemini sağlam ilçeler 2020...

Bakırköy katmanı dediğimiz bölge, kireçtaşı ve zayıf kaya niteliğinde. Bölge yatay tabakalı, tebeşirsi, killi kireçtaşından oluşuyor. İstanbul’un tüm tarihsel yapıları Bakırköy çevresinde işletilmiş olan eski taşocaklarından çıkartılan taşlar ile yapıldı. Merter ve Haznedar çevresindeki kireçtaşları içinde erime boşlukları söz konusu. Güngören ve Çukurçeşme birimleri deprem dalgalarında önemli büyütmelere neden olacak zemin özelliğine sahip. Nitekim 17 Ağustos 1999 depreminde Anakaya üzerindeki Maslak’ta yüzde 4, Mecidiyeköy’de yüzde 6 yatay maksimum ivme ölçülürken, Fatih’te yüzde 19, Yeşilköy, Ataköy, Zeytinburnu ve Büyükçekmece’ye uzanan sahil bandında yüzde 12-21 arasında değişen ivmeler kaydedildi. Yamaçlık yerlerde heyelan riski söz konusu.

Kuşdili formasyonu genellikle kil ve çamurdan oluşuyor. Yapılaşma açısından önemli sorunlar çıkabilecek zayıf zemine sahip. Killerin plastik davranışlarıyla yüksek binalarda tasman ve deprem sırasında sıvılaşma türü olaylar bekliyoruz. Kadıköy’e bağlı, Kurbağalıdere, Kuşdili dediğimiz bölgenin zemini yumuşak bir tabaka ve deprem büyütmesinin görüleceği yerlerin başında geliyor.

Küçük Deprem Riski Taşıyan Semtler 

Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.

Yıllardır İstanbul'da beklenen deprem konusunda uzmanlar sürekli bir araştırma içerisinde. Yapılan testler ve araştırmalar sonucunda Avrupa Yakası ile ilgili ağır bilançolar hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem profesörü Ahmet Ercan’ın tespitleri doğrultusunda “Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir” açıklamasını yaptı.

Orta Deprem Riski Taşıyan Semtler

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

Yüksek Deprem Riski Taşıyan Semtler

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere...

Deprem tam da 15 milyon nüfuslu İstanbul'da olacak ve çevre illerden de hissedilecek.

Uzmanlar gelişen araştırma tekniklerinin tutarlılığı sebebiyle depremlerin yerleri ve şiddetleri konusunda son 100 yılda neredeyse hiç yanılmadılar, İstanbul için de tahminleri en az 7 şiddetinde bir deprem. Dünyanın en şiddetli depremi olarak geçen  1960 Şili Depremi'nin 9.5 şiddetinde olduğunu, ülke çapında onarılması zor hasarlar yarattığını düşünecek olursak 7 şiddetinde bir depremi hayli önemsemek gerekiyor. Depremin gerçekleşmesi için uzmanlar 2021-2029 aralığını tahmin etmiş olsalar da 2021 yılı ve ardından gelen birkaç yıl bu ihtimalin en kuvvetli olduğu zaman aralığı.

Beklenen İstanbul Depremi'nde de benzer bir sıçrama olacağı öngörülse de bu sefer şiddetli etkinin nerede olacağı belirsiz.Tahminler deprem sonrası kıyıların daha yoğun etkileneceğine yoğunlaşıyor, bunu söyleyebiliriz. Ayrıca İstanbul'un yakın çevresi depremden yoğun etkilenecek fakat Adapazarı, Yalova gibi uzak çevrede kalan komşuları görece daha güvenli olacak.

İstanbul Avrupa Yakası depreme en dayanıklı ilçeler

Beyoğlu

Beşiktaş

Şişli

Kağıthane

Gaziosmanpaşa

Esenler'in önemli bölümü

Sultangazi

Başakşehir'in büyük bölümü

Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü

Arnavutköy

Maslak

Alibeyköy

Kemerburgaz - Göktürk

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23