İran Nükleer haklarından vazgeçmeyecek! İran ve ABD'den İlerleme mesajı
İran Dışişleri Bakanı Erakçi, ABD ile müzakerelerde nükleer haklarını koruyacaklarını belirtti. İran, ABD ile müzakerelerde ilerleme sağlandığını ve yeni görüşmelerin yapılacağını duyurdu.
İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi, ABD ile müzakerelerde nükleer hakları konusunda geri adım atmayacaklarını söyledi. Erakçi, Umman'da gerçekleştirilecek dolaylı görüşmelerin dördüncü turundan bir gün önce açıklamalarda bulundu.
Cumartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 4. Arap-İran Diyalog Konferansı'nda konuşan Erakçi, her zaman Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na bağlı bir taraf olduklarını ve uranyum zenginleştirme de dahil olmak üzere nükleer enerjinin barışçıl kullanımı haklarını koruduklarını yineledi
.Erakçi, "Nükleer silah peşinde değiliz. Kitle imha silahlarının, İran'ın güvenlik doktrininde yeri bulunmuyor. Bu nedenle Batı Asya bölgesinde nükleer silahlardan arındırılmış bir bölgenin oluşturulmasına öncülük edenler arasında yer alıyoruz" dedi.
Bakan, ABD'nin yanı sıra diğer ülkelerle de iyi niyet çerçevesinde görüşmeler yapmaya devam ettiklerini vurguladı.
Erakçi, "Eğer müzakereler, İran'ın nükleer silah edinmemesini sağlamayı amaçlıyorsa bu, tamamen gerçekleştirilebilir bir şey ve bu hedefe varılması mümkün" ifadelerini kullandı.
Bakan, "Ancak amaç, İran'ı nükleer haklarından mahrum bırakmak ya da gerçekçi olmayan başka talepler dayatmaksa, İran bu hakların hiçbirinden geri adım atmayacaktır" diye konuştu.İran ve ABD heyetleri, birinci turu 12 Nisan'da Umman'ın başkenti Maskat'ta, ikinci turu ise 19 Nisan'da İtalya'nın başkenti Roma'da ve üçüncü turu 26 Nisan'da yine Maskat'ta olmak üzere üç tur görüşme gerçekleştirdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Umman'da ABD ile yapılan dördüncü tur görüşmelerde iki tarafın ihtilaf edilen konularda ilerleme sağladığını değerlendirdiklerini söyledi.Umman'da ABD ile yapılan müzakerelerden sonra İran devlet televizyonuna konuşan Erakçi, dördüncü tur görüşmelerin daha ciddi ve zorlu olduğunu belirtti.Genel konulardan detaylara inildiğini aktaran Erakçi, "İhtilaf edilen konularda pozisyonların yakınlaştığı söylenebilir ve bu tur görüşmelerde ilerleme sağlandığı değerlendirilebilir." dedi.
Amerikalı yetkililerin müzakerelere dair basına yaptığı "çelişkili" açıklamaların müzakere sürecine zarar verdiğini dile getiren ve bunu Amerikan tarafına da ilettiklerini aktaran Erakçi, "Çelişkili medya algıları kabul edilemez ve bu davranışın tekrarlanması halinde İran tarafı tepki göstermek zorunda kalacaktır." ifadelerini kullandı .İran'ın uranyumu zenginleştirmeyi durdurmasına dair ABD'den gelen açıklamalara değinen Erakçi, müzakerelerde bu konuların gündeme gelmediğine işaret etti.İran ve ABD'nin bir sonraki tur görüşmeler konusunda mutabık kaldığını belirten Erakçi, "Tarih ve yer Umman tarafından belirlenecek. Bir sonraki tur muhtemelen yaklaşık bir hafta içinde yapılacak. Pozisyonlarımız ABD tarafına karşı net. Önümüzdeki süreçte daha fazla ilerleme olmasını umuyorum." diye konuştu.
İranlı Bakan, yaptırımların kaldırılması ve uranyum zenginleştirme konusuyla ilgili olarak ne gibi görüşmeler yapıldığına ilişkin bir soruya, şu yanıtı verdi: "Bu iki konu müzakerelerin ana konularıdır. Bizim görüşümüze göre uranyumun zenginleştirilmesi devam etmesi gereken bir konudur ve bu konuda taviz verilmesine yer yoktur. Örneğin, geçen seferkine (2015'teki anlaşma) benzer şekilde, güven oluşturmak için, boyutlarına, büyüklüğüne, düzeyine ve miktarına belirli bir süre için sınırlamalar getirebiliriz ancak zenginleştirme ilkesi hiçbir şekilde müzakereye açık değildir."