• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hrant Dink davasında 9 sanık hakkında karar verildi

Yeniakit Publisher
2019-07-17 16:22:00 - 2019-07-17 16:32:59
Hrant Dink davasında 9 sanık hakkında karar verildi

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı ana davada karar verildi.

Hrant Dink davasında zaman aşımı ihtimaline ilişkin dosyası ayrılan 9 sanık hakkındaki davada karar açıklandı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı ana davadan zaman aşımının dolması ihtimaliyle dosyaları ayrılan Erhan Tuncel 99 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yasin Hayal 7 yıl 6 ay, Ogün Samast ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erhan Tuncel’in hükümle birlikte tutuklanması da talep edildi.

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan sanık Erhan Tuncel duruşmada hazır bulunurken, Osman Hayal ve Ersin Yolcu Trabzon'dan, Yasin Hayal ve Ogün Samast ise bulundukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalar yapıldı.

"Yasin Hayal'in suçu bizim dosyaya dahil edildi"

İlk olarak savunma yapan Ogün Samast, "Mütalaayı hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Yasin Hayal'in daha önce tek başına işlediği bir suç, bizim dosyamıza dahil edilmiştir. MC Donalds'ın bombalanmasının mahalle arkadaşlarımızla hiçbir ilgisi yoktur. Suç örgütü olmadığımızı İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da 'örgüt değil, mahalle arkadaşı olduğumuzu' söylemiştir. Sanık sayısının 3'ten fazla olması örgüt anlamına gelmez. 13 yılda kendimi çok geliştirdim" dedi.

"Özel hayatın gizliliği ihlal edildi"

Ardından savunma yapan Erhan Tuncel ise, Dink'e yönelik suikastın işleneceğini emniyete bildirdiğini ifade ederek, "Söylediğim kişiler Hrant Dink'i öldürdü. Yardımcı istihbarat olmama rağmen fotoğraflarım basına sızdırıldı. İhbarcı olmama rağmen azmettirici yapıldım. Basında bunun üzerine tezler yazıldı. Özel hayatın gizliliği ihlal edildi. Beraatımı sağlayacak TEM kayıtları silindi ve dosyaya gönderilmedi" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Tuncel, "Beni Muhittin Zenit yönlendirdi. Yoksa Yasin hayal ile hapisten çıktıktan sonra görüşmezdim. Bazı sanıklar İfadelerimizi emniyet yazdırdı dediler. Ceza muhakemesinde Şüpheden sanık yararlanır ilkesini hatırlatmak isterim. Tefrik kararına itiraz ettik. Toplanacak deliller vardır. Araştırılmasını istediğimiz hususlar vardır. Bu cinayet kamu görevlilerinin ihmali sonucu işlenmiştir. Bu konudaki dava devam ediyor. Beraatımı istiyorum" diye konuştu.

"Örgüt var"

Tuncel'in ardından Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu söz aldı. Bakırcıoğlu, Erhan Tuncel'in cinayeti azmettirdiğini belirtti. Bakırcıoğlu, "Bu yönde hüküm kurulmalıdır. Biz bu örgütün var olduğunu iddia ediyoruz. Hrant Dink cinayeti sanıklarının da içinde olduğu bu örgüt anayasal düzeni ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Faşist bir düzeni kurmayı amaçlamış ırkçı bir yapı söz konusudur. Cinayet ırkçı siyasi saiklerle işlenmiştir. Anayasal düzeni ortadan kaldırıp ırkçı totaliter bir rejim inşasını amaçlayan örgütün faaliyeti doğrultusunda Hrant Dink cinayetini gerçekleştiren sanıkların suçları bu açıdan cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

Karar

Hrant Dink davasında zaman aşımı ihtimaline ilişkin dosyası ayrılan 9 sanık hakkındaki davada karar açıklandı. Mahkeme Erhan Tuncel'i, Hrant Dink'i öldürmeye yardımdan 18 yıl, örgüte yardımdan 2 yıl 6 ay ve Trabzon'daki bombalı saldırıya ilişkin 79 yıl olmak üzere 99 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti Tuncel'in tutuklanmasına karar verdi. Ogün Samast'a 2 buçuk yıl, Yasin Hayal'e ise 7 buçuk yıl hapis cezası verildi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23