• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hazmedemiyorlar! Nevşin Mengülü DW: Yurtdışında şansı var mı?

Yeniakit Publisher
2019-12-28 16:11:00 - 2019-12-28 16:27:18
Hazmedemiyorlar! Nevşin Mengülü DW: Yurtdışında şansı var mı?

Türkiye'de bir heyecan fırtınası meydana getirerek milli duyguları kabartan ve bazı vatandaşların gözyaşlarıyla karşıladığı yerli ve milli otomobil yurtdışında da yankı buldu. Yabancı gazete ve televizyonlar genellikle yabancı ajansların haberlerini kullanırken Deutsche Welle'nin Nevşin Mengüsüz haliyle Nevşin Mengülü versiyonu ise haberi farklı gördü.

Orhan AYSEZEN  yeniakit.com.tr

Nevşin Mengüsüz Deutsche Welle, Türkiye'nin yurt içinde üretilen ilk aracının prototipinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtıldığını vurgularken, "Ülke uzun zamandır ulusal bir otomobil üretimi hayalini gerçekleştirmeye doğru bir adım attı. Türkiye; ülkede faaliyet gösteren uluslararası oyuncular Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota ve Hyundai ile büyük bir otomobil üretim sektörüne sahip. İstanbul'un güneyindeki dördüncü büyük şehri Bursa'da planlanan bir fabrikanın, genel seçimlerden ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümünden sadece bir yıl önce 2022 yılından itibaren yılda 175.000'e kadar SUV ve Sedan üretmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Nevşin Mengülü 'yerli' Deutsche Welle ise merkezleri Almanya'da servis edilen haberin zıttı ifadeler kullanarak sözde gazetecilikleri ile yerli üretim araç başarımızı örtbas etmek için çabaladı. "Türkiye'nin yerli otomobilinin yurtdışında şansı var mı?" diye soran 'yerli' Deutsche Welle, "Peki Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobilinin yurt içi ve yurtdışında başarı şansı ne? Son dönemde teknolojide yaşanan gelişmeler Apple, Google, Amazon, gibi dev şirketlerin otomotiv sektörüne girmesi sonucunu doğururken, bu yenilik karşısında önlem almak isteyen geleneksel üreticiler de birleşme yoluna gidiyor. Bunun son örneği, İtalyan-Amerikan ortaklığıyla Fiat Chrysler ile Fransız PSA'nın 50 milyar dolarlık birleşmesi oldu. Birleşme sonucu ortaya çıkan grubun Volkswagen, Renault-Nissan-Mitsubishi ve Toyota'nın ardından otomotiv sektöründe dördüncü sıraya yükselmesi ve yılda 8,7 milyon araç satması bekleniyor." şeklinde yazdı.

İngiltere yayın organı BBC ise yerli otomobilin tanıtımında teknik özelliklere değinilmediğni vurgularken Türk basının dan elde ettikleri bilgileri paylaştı.

BBC: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Teknik özelliklerini biz belirliyoruz" dediği ve Türk medyasında aktarılan bazı bilgiler şöyle:

- Çift motorlu aracın motor gücü 150kW.
- İki çeker araç 200 beygir, 4 çeker ise 400 beygir gücünde. 200 beygir güçle 7,6 saniyede, 400 beygir güçle de 4,8 saniyede saatte 100 kilometre hızlanabilecek.
- Şarjla çalışacak ve akıllı otomobil özelliğiyle şarj bitmeye yakın uyarı verecek olan motor, hızlı şarj ile yarım saatten kısa sürede yüzde 80'e kadar şarj olabilecek. Evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda da şarj edilebilecek.
- Türkiye'nin şarj altyapısı da 2022'de hazır olacak.
- Menzili, dolu bataryayla 300+ ve 500+ kilometre olacak
- Otomatik sürüş teknolojisiyle çalışacak olan otomobil, kendi kendine dur-kalk yapabilecek. Böylece trafik sıkıştığında sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.
- Geri kazanımlı frenleme sistemi olacak.
- Araç içinde 7 adet standart, 2 de opsiyonlu hava yastığı bulunacak.
- Aracın tamamen yerli olarak üretileceği belirtilen bataryası tabana yerleştirilecek.
- Araç hızının saatte 180 kilometreyi geçmemek üzere ayarlandığı belirtiliyor.
- Yerden yüksek aracın yol tutuş özelliği de iyileştirilecek ve inişli-çıkışlı yollarda zorlanmadan ilerlemesi sağlanacak.
- Otomobilin bagaj hacminin 500 litreyi geçmesi hedefleniyor
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hercai

Bu kadinin herzaman ZIHINSELSIZLIGINE biseyler kaciyor, o yuzden sacmaliyor devamli! BRAVO!

Mehmet

Akit sende bunu ne parlatıyon biz ölümüne REİSİN arkasındayız bizTAYYİPİN ASKERLERİYİZ
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23