• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hamdi Döndüren hocadan koronavirüsle ilgili önemli uyarı

Yeniakit Publisher
2020-04-01 14:44:00 - 2020-04-01 14:54:30
Hamdi Döndüren hocadan koronavirüsle ilgili önemli uyarı

Hamdi Döndüren hocadan koronavirüs salgını dolayısıyla ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara destek amacıyla başlatılan yardım kampanyası ve zekat ile ilgili uyarı niteliğinde bir açıklama yaptı.

Prof.Dr. Hamdi Döndüren hoca koronavirüs mağdurları için başlatılan yardım kampanyası ve zekat konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Döndüren’in o açıklaması;

Ülkemizde ve çeşitli dünya ülkerinde aşısı ve ilacı bulunamayan bulaşıcı hastalık sebebiyle, üretim ve ticaret hayatı durma noktasına gelmiş ve günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamayan milyonlardan söz edilir olmuştur. Böylece en üst yöneticilerce zekat yardımı da günün ana konusu haline gelmiştir.

1) Zekatın devlet eliyle toplanıp, ihtiyacı olanlara ulaştırılması, yüzyıllarca Devlet eliyle olmuştur. Hz. Peygamber Muaz b. Cebel’i Yemen’e bölge valisi olarak gönderirken, “Zekatı oranın zenginlerinden al, oranın ihtiyaç sahiplerine dağıt.” talimatını vermiştir.

Hz. Peygamber ve ilk dört Halife döneminde zekat, zekat memurları aracılğı ile toplanmış ve hak sahiplerine dağıtılmıştır. Hz. Osman batını sayılan nakit para ve ticaret malı zekatını yükümlünün kendi eliyle dağıtması uygulamasını başlatmış, ancak Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde de bu uygulamar devam etmiştir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2) Ömer b. Abdülaziz döneminde zekat hazinesi dolup taşınca, Afrika içlerine kadar zekat yardımı yapılmış, dönem sonunda yine artan zekat fonu için, emeği ile geçimini sağlayan işçi ve memur kesimine destek vermek üzere yönetim şu kararı almıştır: “Herkesin barınacağı bir evi, hizmetçisi, düşmana karşı yararlanacağı bir atı ve ev için gerekli eşyası olmalıdır. Bu imkanlara sahip olmayan kimse borçlu (garimundan) sayılır ve zekat fonundan desteklenir.” (Ebu Ubeyd, Kitabü’l-emval, s. 556). Bilindiği garimun zekatın verileceği sekiz sınıftan birisidir. (Tevbe, 9/60).

3) Buna göre, temel ihtiyaçlar ev, ev eşyası, binit yanında, bir aylık veya daha sağlam görüşe göre bir yıllık geçim harcamalarını kapsar. Bunlardan eksikliği olanlar zekat alabilecek kişilerdir.

4) Ülkemizde yeni başlatılan yardımlaşma fonuna zekatın dahil edilmesi, diğer yardımlarla karıştırılmadan, zekat fonu olarak işletilmesi ve hak edenlere ulaştırılması hedeflenmelidir.

Bu fona yardım yapanlar, banka eliyle ödemelerde (Bu bir zekattır) açıklamasını eklemeleri uygun olur. Bununla, zekat fonunun dağıtım sorumluları vekil olarak sorumluluğu üstlenmiş olur.

5) Ramazan’da veya daha sonrasına ait verilecek zekatlar, hesaplama döneminde, zekat hesabından düşülür.

Hanefi Mezhebi’nde zekatın erken verilmesi ihtiyaç sahiplerinin lehine olduğu için caiz görülmüştür.

6) Bugün Malezya’da Din görevlileri eliyle toplanan zekatın yarısı kendi mahallinde yıl boyunca ihtiyaç sahipleri için kullanılırken, diğer yarısı Maliye Bakanlığı nezdindeki zekat fonuna aktarılır, ülke çapında öğrenci bursları, deprem, sel felaketi vb. sıkıntılı dönemlerde kullanılır.

7) Suudi Arabistan’da da ticari kuruluş, şirket ve banka gibi önemli para kaynakların zekat hesaplamaları Ramazan ayının son 10 gününde yapılır ve yarısı Devlet eliyle alınır, diğer yarısı kurum eliyle hak sahiplerine ulaştırılır.

Kısaca, bu ihtiyaçlı dönem, zekat gibi önemli bir farzın işler hale getirilmesine sebep olabilir. Belki diyanet görevlileri böyle bir farzın uygulanmasına aracılık ederek, “Hayra öncülük eden, hayrın işlenmesine sebep olan, onu işleyen gibidir.” hadisi ile amel etmiş olurlar.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Harun

Haydi Hamdi hoca ilk sen ol ilahiyat camiasında bu yardımlaşmaya katılan.Sadece dekontu da bir zahmet yayınlaki halk inansın

adil

para toplamak için ne yapacağınızı şaşırdınız değil mi. hani itibardan taviz verilmezdi. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23