• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Habur Sınır Kapısı açıldı, terör örgütü çıldırdı

Yeniakit Publisher
2016-01-05 14:33:00 - 2016-01-05 15:04:19
Habur Sınır Kapısı açıldı, terör örgütü çıldırdı

Terör olayları nedeniyle 14 Aralık'tan bu yana kapalı tutulan Habur Sınır Kapısı açıldı. Terör örgütü PKK, Habur Sınır Kapısı'na giden herkesi "hedef" olarak belirleyerek tehdit etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını belirterek, "İlk etapta günde yaklaşık 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriş yapacak" dedi.

Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki Habur Sınır Kapısı'ndan şimdilik sadece ticari araçların geçişine izin veriliyor.

SINIR KAPISI TEHDİDİ

PKK terör örgütü ve yandaşları, Habur Sınır Kapısı’na giden herkesi "hedef" olarak belirledi.

PKK terör örgütünden yapılan açıklamada şöyle denildi:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Bu katliam ortamında hiçbir şey olmamış gibi bu ticareti yapan ve bu ticari sahada bulunan tüm şirket ve şahıslar bu katliama ortak olacaktır. Buradan uyarıyoruz; Türk sömürgeciliğinin açacağı bu sınır kapısına giden herkimse hedefimiz olacaktır. Aksi takdirde olacaklardan biz sorumlu olmayacağız.

Habur sınır kapısında bu ticareti yapan yurtsever insanlarımız da bu katliama seyirci kalmayarak bu ticaret kapısında çalışmamalı iş bırakmalı. Katliamların yaşandığı bu süreçte bu kapıda çalışmak ihanetle eşdeğerdedir."

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Terörist faaliyetlerin bölgeye ve halka zarar verdiğini ifade eden Tüfenkci, "Öncelikle Silopi ve Cizre'de yürütülen terörle mücadele var. Bu vesileyle şehit olan bütün güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarının başı sağolsun. Terörle mücadelenin son terörist kalana kadar süreceğini biliyoruz. Bunun için de güvenlik güçlerimize başarılar diliyoruz" ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın ihracatçılar ve bölge halkı için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini dile getirdi.

İHRACATIN 8,5 MİLYAR DOLARI HABURDAN

Türkiye-Irak sınırındaki bu kapıya ilişkin ekonomik verilere değinen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"2015 yılında ihracatımızın 8,5 milyar dolarlık büyük kısmı bu kapıdan gerçekleştirildi. Doğu, Güneydoğu Anadolu'nun ve İstanbul'un büyük bir bölümü de bu kapıdan Ortadoğu'ya özellikle de Irak'a ihracat yapıyor. Bizler terörle mücadele ederken, sivil halk zarar görmesin, bu yoldan işleyen kamyonlarımızın ve tankerlerimizin şoförleri zarar görmesin düşüncesiyle İçişleri Bakanlığımızın almış olduğu emniyet tedbirleri neticesinde İpek Yolu ulaşıma kapatılmıştı. Yoksa Habur Sınır Kapısı'nın gümrük işlemleri devam ediyordu. Bugün itibarıyla yapmış olduğumuz değerlendirmeler neticesinde yarın (bugün) inşallah kapımızı açmış olacağız. Ulaşımı güvenlik güçlerimiz kontrollü bir şekilde sağlayacak. Günde 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriş yapacak. İnşallah pazartesiden itibaren sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşımın sağlanarak kapımızdan her zamankinden daha hızlı bir şekilde geçişler olacağına inanıyorum."

ŞOFÖR VE FİRMALARA UYARI

İhracatçılar, şoförler ve lojistik firmalarının yetkililerine seslenen Tüfenkci, "Onlardan ricam, kontrollü bir giriş ve çıkış olacağı için birden kapıya yüklenmemeleridir. Aksi takdirde yollarda oluşacak yoğunluktan ötürü yeni mağduriyetler olabilir" diye konuştu.

İlgili kurumların bekleme noktalarında iyi koordine olmaları halinde giriş çıkışların düzenli sağlanabileceğini dile getiren Tüfenkci, böylece beklemekten kaynaklanan kayıpların önleneceğini sözlerine ekledi.

Türkiye-Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı terör olayları nedeniyle 14 Aralık'tan bu yana kapalı tutuluyordu. Sınırın iki tarafında 10 bini aşkın araç ve yolcular mahsur durumda bulunuyordu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23