• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Guterres: 2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük küresel ekonomik krizle karşı karşıyayız

Yeniakit Publisher
2020-07-18 20:56:00 -
Guterres: 2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük küresel ekonomik krizle karşı karşıyayız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük küresel ekonomik kriz ve gelirlerde 1870'den beri en büyük çöküşle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Afrika'nın hayatını kaybeden eski lideri Nelson Mandela'yı anma töreninde yaptığı konuşmada, dünyayı dize getiren mikroskobik bir virüsün aslında dünyanın ne kadar kırılgan olduğunu, yıllardır görmezden gelinen yetersiz sağlık sistemleri ve yapısal eşitsizlikleri ortaya koyduğunu söyledi.

''Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, herkesin aynı gemide olduğu efsanesi gibi dünyanın her yerindeki yanlışları ve yalanları açığa çıkardı. Hepimiz su üstünde olsak da kimiler süper yatlardayken, kimileri batmak üzere olan enkaza tutunuyor." diyen Guterres, "Dünya nüfusunun yüzde 70'inin giderek artan gelir eşitsizliği içinde yaşarken en zengin 26 kişi, küresel nüfusun yarısının zenginliğini elinde tutuyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

"Sorunlar reformların başlamasıyla çözülebilir"

Guterres, ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı protestoların dünyanın her yerine yayıldığını vurgulayarak, ''İnsanlar artık bıktı, eşitsizlik ve ayrımcılıktan, ırkçılık ve sistematik haksızlıktan bıktı." dedi.

Tüm bu eşitsizliklerin altında, özellikle Avrupa kıtasının ve kuzeyin güneydeki ülkelere yönelik uyguladığı sömürgeciliğin yattığına dikkati çeken Guterres, sömürgeciliğin ülkeler içinde ve arasında büyük eşitsizlik yarattığının altını çizdi.

Guterres, sömürgeciliğin mirasının hala yankılarının sürdüğünü, kendini ekonomik ve sosyal adaletsizlik, nefret suçları ve yabancı düşmanlığında gösterdiğini belirtti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sömürgeciliğin aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası kuruluşlarda da devam ettiğine işaret eden Guterres, sorunların bu küresel kuruluşlarda reformların başlamasıyla çözülebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

abdrhman

YAHU GEÇİN BU PALAVRALARI. yahu bu korona vrüs dediğiniz gribal enfeksiyon ne zaman biter biliyormusunuz. mezarda ve dünya durunca kıyamet kopunca ancak biter.

asim keskin

neden? Virus Sermeyeyi öldürmedi ki, sermaye kasada yada birinlerinin cebinde duruyor. yani para ayni para. nedne kriz olsun ki
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23