• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Güçlü orduların tamamında ‘Din Subaylığı’ var

Yeniakit Publisher
2020-08-05 09:26:00 - 2020-08-06 12:12:35
Güçlü orduların tamamında ‘Din Subaylığı’ var

Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırma Merkezi’nin, TSK’daki Din İşleri Subaylığı ihtiyacı ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladığı tespit edildi. ASSAM’ın raporuna göre; dünyada kendilerini laikliğin temsilcisi olarak gören güçlü orduya sahip bütün devletlerde ‘Din Subayı’ kadrosu mevcut.

Güvenlik kuvvetleri personellerini manevi açıdan güçlü, erdemli ve faziletli kılan, psikolojik buhranlardan arındıran, şefkat ve merhamet aşılayarak ahiret hayatına da adapte eden Din İşleri Subaylığı kadrosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük eksiği olarak yorumlanıyor. Akit’in gündeme taşıdığı Mehmetçiğin Din Subayı ihtiyacıyla ilgili askeri uzmanların da harekete geçerek kapsamlı bir rapor hazırladığı, çeşitli ülkelerle mukayeseli karşılaştırmaların yer aldığı bu raporda, yalnızca geri kalmış ülkeler ve dinsiz vasıflı 21 devletin ordusunda Din Subayı bulunmadığı tespitine yer verildi.

Gabon, Togo, Türkiye...

Türkiye’nin önemli askeri uzmanlarının oluşturduğu Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırma Merkezi’nin (ASSAM) hazırladığı “Asker ve Manevi Değerler” raporunda, kendisini laik olarak tanımlayan gelişmiş Batı ülkeleri ordularının tamamında Din Subaylığı kadrosuna ciddi biçimde yer verildiği tespiti yer alıyor. Raporda, geri kalmış ve ‘dinsiz’ vasıflı sadece 21 ülkenin ordusunda Din Subaylığının bulunmadığı gözler önüne seriliyor. ASSAM Raporu’na göre Gabon, Gambiya, Togo, Uganda, Tanzanya, Makedonya, Panama, Hindistan gibi ülkelerin yanı sıra Çin, Japonya, Küba gibi din tanımayan ülkeler silahlı kuvvetlerinde Din İşleri Subayı bulundurmuyor.

Gelişmiş orduların tamamında var

Gelişmiş ve modern ordulara sahip ülkelerin tamamında Din Subaylarının yer aldığı vurgulanan rapora göre; başta ABD olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Norveç, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Avustralya ve Belçika silahlı kuvvetlerinin tamamında tabur imamı var.

Silahlı kuvvetlerinde Din Subayı bulunan diğer ülkeler şunlar: Arjantin, Brezilya, Şili, Ekvator, El Salvador, Finlandiya, Yunanistan, İngiltere, İran, İsrail, Kanada, Kenya, Kolombiya, Güney Kore, Madagaskar, Malta, Nepal, Yeni Zelanda, Avusturya, Pakistan, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, İsveç, Sierra Leone, İspanya, Sri Lanka, Güney Afrika, Tayland, Trinidad, Tobago, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Mısır, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Bolivya, Burkina Faso, Dominik Cumhuriyeti, Yemen, Kamerun, Katar, Kuveyt, Fas, Umman, Ruanda, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Burundi, Romanya, Rusya, Zambiya, Sırbistan, Slovakya, Çekya, Macaristan.

ASSAM Raporu’na göre ABD’de 1776 tarihinden beri Din Subaylığı birimi aktif. İkinci Dünya Harbinde ABD ordusunda 8 bin 896 Din İşleri Subayı vazife almış. Halen Amerikan ordusunda teğmenden tümgenerale kadar muhtelif rütbe ve kademelerde vazife gören Din İşleri Subayları bulunuyor. ‘Laik’ Fransa’nın Kara Kuvvetleri Teşkilatı’nın Ordu, Kolordu, Tümen kuruluş şemalarında ve hizmet müdürlüklerine bağlı olarak Din İşleri Subayları mevcut.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hem din subayı hem general

Din İşleri Subaylarının ordu içinde hiyerarşik yükselmeleri de ülkelere göre farklılıklar gösteriyor. Din Subayları Fransa’da rütbe almazken, Avustralya’da yüzbaşılığa, İtalya, Belçika, Arjantin ve Avusturya gibi ülkelerde generalliğe kadar yükselebiliyor. ABD’de din işleri başkanlıkları tümgeneral, Brezilya’da ise korgeneral rütbesine kadar çıkıyor.

Türkiye’de tüm birliklere tabur imamı lâzım

ASSAM Raporu’nda TSK’da da Din Subaylığı kadrosunun ihdas edilmesi gerektiği şu sözlerle vurgulanıyor:

İslâmî duyarlılığı olmayan, şehitliğin hükümlerini bilmeyen ve ahirete iman şuuru oluşmamış insanlara, seve seve canını feda edebilmesi için ne vaat edilebilir? Barış kadrolarında Kara Kuvvetlerinde tabur seviyesinde, diğer kuvvetlerde dengi birliklerde din görevlileri yer almalıdır.”

Ordumuzda bin yıl boyunca vardı

Selçuklu ve Osmanlı ordularında bin yıl boyunca din subayının Mehmetçiğe manevi güç kazandırdığına değinilen raporda şu bilgiler yer alıyor:

“Selçuklu ordusunda ‘Müzekkerler’ vardı. Askere dini bilgiler verir nasihatte bulunurlar; harplere teşvik ederlerdi. Osmanlı Ordusunda Yeniçeri Ocağının ‘İmam-ı Hazreti Ağa’sından başka bir de ‘Ordu Şeyhliği’ vardı. Tanzimat’tan sonra kadroları lağvedilen Ordu Şeyhleri özellikle savaş zamanında askerin moralini yükseltmekle görevli idiler.Yeniçeri teşkilatında tabur yerinde kullanılan ‘Orta’ların da birer imamı vardı. Tabur İmamları’nın vazifeleri askerlere dinî ahkâmı öğretmek, namaz kıldırmak, dini tören ve merasimleri tertip ve idare etmek, teçhiz ve tekfin işlerliyle meşgul olmaktı. İmam muharebelerde de taburundan ayrılmazdı. Alaylarda ‘Alay Müftüsü’, taburlarda ‘Tabur imamları’ bulunurdu. Bahriye teşkilatına ait harp gemilerinde de ‘Gemi İmamları’ görev yaparlardı.”





FARUK ARSLAN
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Loren

Ardınızdan adet icad etmeyin, dini alet etmeyin, orduda hristiyan yahudi askerlerimiz de var, onlara da papaz haham subay tahsis edecekmisiniz?

insanoğlu

İçimizde öyle ahlaksızlar varki , zannedersin ülkede müslümanlar azınlık ! Layiklik zarar görebilir....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23