• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gezi senaryosu Pakistan'da!

Yeniakit Publisher
2014-09-01 18:31:00 - 2014-09-01 18:45:30
Gezi senaryosu Pakistan'da!

Türkiye'de uygulanan Gezi senaryosu aynen Pakistan'da deneniyor. Sokak terörüyle iktidar devirme projesinde İslamabad'ı Taksim'e çevirmek isteyenler Başbakanlığı hedef aldı. Batılı istihbarat kuruluşları Tahir-ul Kadri üzerinden Pakistan'da darbe peşinde...

Pakistan'da geçtiğimiz yıl Navaz Şerif'in başbakanlık koltuğuna oturması ile başlayan ve terörle anılan ülkede istikrarı tesis etmeyi hedefleyen süreç, son günlerde muhalif gösteriler adı altında yürütülen bir dizi provokasyonla durdurulmak isteniyor. Türkiye'nin Gezi Olayları sırasında yaşadığı gibi Pakistan'da seçilmiş bir hükümeti dış güçlerin desteğini ve sokak gösterilerini arkasına alarak devirmeyi planlayan oluşum, ülkenin 'darbe' ile sarsılması için var gücüyle çalışıyor.

HALKI KIŞKIRTIYORLAR

İngiliz istihbaratıyla işbirliği halindeki Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadri, yanına Pakistan Adalet Hareketi'nin başkanlığını yapan medyatik eski kriketçi İmran Han'ı da alarak ülkeyi kaosa sürüklemek için orduyu göreve çağırıyor. Usulsüz olduğunu iddia ettikleri seçimleri bahane eden hareket, halkı da galeyana getirmeye çalışıyor.

NAVAZ ŞERİF LAHOR'DA

Çatışmalar, Han ve Kadri'nin meydanlardaki protestocuları Şerif'in rezidansının önüne göndermesiyle başladı. 18. gününe giren gösterilerde Şerif'in istifasını isteyen eylemcilerin, Başbakanlık Ofisi'ne girme çabası gerginliğe yol açtı. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık binasına girmeye çalışan bir grubun daha sonra da meclise yürüdüğü ve binanın bahçesine girdiği ifade ediliyor. Pencap Eyaleti Başbakanı olan kardeşi Şahbaz Şerif ile birlikte Lahor'daki konutunda bulunan Navaz Şerif'in, Han ve Kadri'nin provoke ettiği destekçiler bölgeden çıkartılana kadar İslamabad'daki konutuna dönmeyeceği belirtiliyor.

3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yerel basına göre, İslamabad'daki olaylar sırasında aralarında kadınların ve polislerin de bulunduğu 450'ye yakın kişi yaralandı, onlarca kişi de gözaltına alındı. Çatışmalar sırasında 3 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Bunlardan biri keskin bir objeyle bıçaklanarak, bir diğeri su dolu bir hendeğe yuvarlanıp boğularak, üçüncüsü ise kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Pakistan Tıbbi Bilimler Enstitüsü sözcüsü ise bu ölümlerin ikisini doğruladı.

BAŞBAKANLIK BİNASINA BASKIN

Pakistan'da 14 Ağustos'ta Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebiyle başlayan ve hükümet binaları ile parlamentonun bulunduğu 'Kırmızı Bölge'de devam eden gösterlerilere polis müdahale etti. Göstericilerin Başbakanlık Ofisi'ne doğru yürüyüşe geçmesinin ardından çatışma çıktı. Polis göstericilere gaz ile müdahale ederken göstericiler taşla karşılık verdi. Atılan gazlardan etkilenen yüzlerce gösterici parlamento binasının bahçesinin demirlerini kırarak bahçeye girdi. Göstericiler parlamento binasının bahçesine yerleşti.



ULUSLARARASI KOMPLO

Pakistan Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal, masum insanların 'maşa olarak kullanıldığına' inanıyor. Pakistan Adalet Hareketi'nin, ülkenin kalkınma planına karşın uluslararası komplonun bir parçası olduğunu belirten İkbal, oturma eylemleri yapanların parlamento binasını ve devletin diğer binalarını kuşatarak bir 'işgal' politikası izlediğini ifade etti.

HEDEF BAŞKENTİ TAHRİR'E ÇEVİRMEK

Halktan ciddi bir destek görmeyen Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han, sık sık hükümet karşıtı gösterilerle kendisini hatırlatıyor. 'Kardeşim İmran ile aynı dava için savaşıyoruz' diyen Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri de halkı öne sürerek ortamı darbeye hazır hale getirmeye çalışıyor. Peki istikrarsız bir Pakistan için tüm gücüyle çalışan ve hükümeti İslamabad'ı Tahrir Meydanı'na çevirmekle tehdit eden Tahir-ul Kadri kim? Din alimi Kadri, Pakistan'ı siyasi krize sürükleyen ve 14 Ağustos'tan bu yana başkent İslamabad'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerin en önemli aktörlerinden biri olarak gösteriliyor. 2005 yılında Kanada'ya yerleşen Kadri, 2012 yılının Aralık ayında ülkesine döndü. Kadri, Pakistan tarihindeki en büyük krizlerden birini tetikledi ancak 2013 yılının Ocak ayında milyonlarca kişinin katılacağını iddia ettiği 'uzun yürüyüş' adını verdiği protestoya sadece 50 bin taraftarı katıldı. Daha sonra tekrar Kanada'ya giden Kadri, yaklaşık 1,5 yılın ardından, 'devrim' yapacağını iddia ederek 23 Haziran'da Pakistan'a döndü.

BU MU BATI DEMOKRASİSİ!

Muhalefet liderleri, Han ve Kadri'yi şiddete sebep olmakla suçluyor. Cemaati İslami adına açıklama yapan Jan Achakzai, söz konusu iki liderin Batı demokrasisinden bahsederken yaptıklarının uluslararası demokratik normları ihlal etmekten başka bir şey olmadığını vurguladı. Pakistan Halk Partisi'nden Aitizaz Ahsan da ortaya çıkan şiddetten de protestocuları sorumlu tuttu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23