• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Etkin denetim ceplere ve sofralara yansıyacak! Çarşı pazarda ramazan bereketi

Yeniakit Publisher
2019-05-08 10:49:00 - 2019-05-08 10:49:48
Etkin denetim ceplere ve sofralara yansıyacak! Çarşı pazarda ramazan bereketi

Ramazan ayı arifesinde devreye giren gıda spekülatörlerine karşı alınan tedbirler sonuç verdi. Ticaret Bakanlığı ile yerel yönetimlerin denetimleriyle suni fiyat artışları durduruldu, tüketicilerin fileleri ekonomik ve kaliteli ürünlerle doldu taştı.

Temel tüketim maddelerinin fiyatlarını şişirerek kârlarına kâr katmaya çalışan Ramazan fırsatçılarının oyunları havada kaldı. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin teyakkuza geçmeleri, fiyat ve gramaj kontrollerini arttırmalarıyla spekülatif zamların önüne geçildi.

Fiyatlar normale döndü

Bakanlığın talimatları doğrultusunda vatandaşlardan gelen şikâyetleri tek tek inceleyen il ticaret müdürlükleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında marketler, fırınlar, restoranlar ile lokantalara yönelik fiyat, etiket ve gramaj denetimlerini sıklaştırdı. Belediye zabıta ekiplerinin de katıldığı denetimler sırasında mevzuata aykırı davrandığı belirlenen işletme sahiplerine yaptırım uygulandı.

Fırsatçıların ve stokçuların tek tek tespit edilip cezalandırılmalarını takiben sebze ve meyve fiyatları dengeye oturdu.

Teftişler devam ediyor

81 ilde aralıksız devam eden teftişlerin rolüyle domatesin kilosu 5-6 liraya, biberin 3-4 liraya, salatalığın 2-3 liraya geriledi. Ayrıca patatesin kilosu 3-4 liradan, soğanın 2-3 liradan, göbek salatanın 2-2,5 liradan alıcı buldu. Hükümetin yerinde müdahaleleriyle fiyatları aşağı çektiğini belirten üreticiler ve perakendeciler, “Ürün adetleri de, bedelleri de makul seviyelerde. Yani şu anda tüketicilerin evlerine bol bol sebze ve meyve alıp evlerine götürmelerinin önünde bir engel yok” ifadelerini kullandı.

Arz, talebi karşılıyor

Ramazan ayında rağbet gören bakliyat ürünlerinin fiyatlarında da yukarı yönlü oynama gözlenmiyor. Bu durum arzın talebi karşılamasına bağlanıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bakliyat satışı yapan firmaların yöneticileri, ürün tedarikinde bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret etti. Yeterli miktarda iç tüketimi karşılayacak ürünlerin bulunduğunu anlatan aynı yöneticiler, Ramazan kolilerinde yer alan bakliyat türleriyle ilgili de şu uyarılarda bulundu: “Fiyat odaklı kolilerde kalite sorunu söz konusu. Bu tip kolilerde ithal ve eski mahsul ürünler yer alabiliyor. Onun için kolilerde yer alan pirinç, bulgur, kırmızı mercimek ve nohut gibi ürünler tek tek kontrol edilmelidir. Ürün türü ve menşeinin doğru yazılıp yazılmadığı incelenmelidir. Burada evlerde pişirilen, yenile ve güven duyulan markaların tercih edilmesi faydalı olacaktır.

Tüketicilere önemli uyarılar

Tüketicilere de fiyat ve gramaj konusunda önemli ikazlar geldi. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşlara “Dikkatli olun. Marketlerin tamamını dolaşın, ürün fiyatlarını karşılaştırın. Bir hile gördüğünüzde mutlaka ve mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın uygulamaya soktuğu mobil şikâyet hattı HFA’yı kullanın. Akıllı telefonunuza bu uygulamayı indirerek haksız fiyat artışlarını bildirin. Akıllı telefonunuz yoksa 7/24 çalışan Alo 175’i arayın ve şikâyetlerinizi iletin” diye seslendi.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23