• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika EYT son durum

Yeniakit Publisher
2020-08-03 19:26:00 - 2020-08-03 19:34:05
Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika EYT son durum

Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika: EYT haberleri yine gündem olmaya devam ediyor. Milyonlarca emekli vatandaşımız emeklilikte yaşa takılanlar, EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri takip ediyor. Çalışma yılını ve prim gün şartını tamamladıkları halde emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı Meclis’ten gelecek EYT’lilere emeklilik imkanı şeklindeki müjdeli haberde.Peki erken emeklilik yasası EYT çıkacak mı? EYT'de son durum nedir? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili son dakika haberleri...

EYT’de son durum, EYT son durum ne oldu? EYT son dakika gelişme emeklilikte yaşa takılanlar son durum ne oldu bugün? Soruları milyonlarca EYT mağduru vatandaş tarafından araştırılmakta. 8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60’a çıkartıldı. 2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036’dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65’te eşitlenecek.

EYT’lilerin GSS primleri nasıl ödenecek?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne yazık ki bekledikleri müjdeli haberi bir türlü alamadılar. En son Cumhurbaşkanımız bir çalışma yapılmasını istemiş ve mali yükün gerçekten kaldırılamaz olduğu anlaşılınca konu bir kez daha rafa kalktı.  Ancak emeklilikte yaşa takılan kesimin sorunu sadece emekli olamadıklarıyla da kalmıyor.

EYT’li grubun yaşı ortalamaları belli, zaten daralan istihdam piyasasında  iş bulmaları da her geçen gün zorlaşıyor. Bir de bunun üzerine işsizlik sürelerinde otomatik olarak GSS borcu tahakkuk etmektedir. En azından prim gününü tamamlamış ve yaşını bekleyen EYT’lilerin işsizlik süresi boyunca GSS primleri üstlenilmeli, ayrıca mali yük oluşturulmamalıdır. Ne yazık ki bu yönde de bir çalışma bulunmamaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan EYT açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Tutturmuş EYT. İskandinav ülkeleri bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. Milletimizin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ali

Bu hükümetin yapmadığı bişeyden bu hükümeti mesul tutuyorlar. 1999 da nerdeydiler? 2008deki tam değişiklik yeni işe girenlerde geçerli olacak.

ali

Son 10 yılda emekli sayısı 2 kat arttmış. Bu genç emeklilik çıktığında 1 milyon emekli bile anca vardı. Şimdi 12-13 milyon emekli var. Emeklilikte yaş şartını sağlamayanları da emekli etseler 15 milyon olacak.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23